Чудотворната сила на майчините думи

В майчините думи има неподозирана сила, която може да лекува и вдъхновява.

„Когато нашият най-голям син не беше добре, един психиатър ни подари безценен дар. Той ни разказа за експеримент, който се провеждал в Англия.

Всяка нощ майките на болни деца извършвали простичък ритуал. След като детето заспи, те изчаквали да настъпи активната фаза на съня и прошепвали на детето си тези простички думи:

„Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се радвам, че си мое дете. Ти си най-доброто дете на света…“

Впоследствие резултатите били сравнени с други деца, които страдали от същото заболяване, но на които майките им не са прошепвали тези думи. Оказало се, че децата, които слушали горните слова, се възстановявали много по-бързо всравнение с другите. Това се дължало на магията на майчините думи.

Решихме веднага да пробваме и ние. Беше лесно и евтино (всъщност – направо безплатно) всравнение с останалите лечения и можеше да го приложим, когато поискаме. След това започнах да импровизирам. Вече изминаха пет години, а аз продължавам да шепна различни думи на момчетата си всяка нощ.

С какво помага тази практика?

Чувство на интимност

Не мога да сравня това чувство с нищо друго. Прегръщам ги и им казвам неща, които са важни и за мен, и за тях.

Индивидуално време с всяко дете

Ежедневните ми задължения не ми оставят много свободно време, което да прекарвам със синовете си. Но тези вечерни моменти са наистина специални.

Мога да им споделя нещо важно

Понякога това, че са затрупани от информация или влиянието на различни обстоятелства, може да ги подтикне да се държат зле. Това усложнява комуникацията ми с тях. Но когато нощем им прошепна колко много ги обичам,  всички кавги и лоши чувства изчезват.

Децата се чувстват обичани

Прочетох, че трябва да казваме на децата си една важна фраза: „Знаеш ли, че ако можех да избирам измежду всички деца на света, пак щях да избера теб?“ Когато го казах за първи път на сина ми, той се развълнува толкова много, че не можеше да спре да повтаря: „Мен, наистина ли? Вярно ли е?“ Наистина е важно децата да усещат, че родителите им ги обичат такива, каквито са, и да знаят, че са специални.

Съществува терапевтичнен метод, известен като семейна констелация, при него се използват фрази, които могат да променят перспективата ни за света. Обикновено думите са простички – за любовта, приемането, съжалението,. Открих, че ако ги казваш на децата си през нощта, много от проблемите се разрешават сами.

Фразите, които обикновено казвам, са:

„Аз съм твоята майка и ти си моето дете.“ Това може да помогне, ако не се чувствате емоционално свързани с детето си.

„Аз давам, ти взимаш.“ По този начин енергията в семейството циркулира.

„Не е нужно да правиш нищичко за мен. Обичам те такъв/такава, какъвто/каквато си.“ Когато трябва да открият собствения си път в живота.

„Аз и татко много те обичаме. Ти си наше дете.“

„Ти си приличаш на баща си. Твоят татко е най-добрият татко за теб.“

„Съжалявам!“

„Гордея се с теб.“ Особено ако сте се опитали да наложите своята представа за бъдещето на детето ви.

„Обичам те!“

Как да изберете фразите?

Можете да пробвате различни неща, за да разберете от кои думи се нуждае вашето дете. Забелязах, че ако избирам фрази, които са важни за мен в конкретния момент, това ме кара да чувствам облекчение. И ако кажа на децата си това, което имат нужда да чуят, те реагират по същия начин.

Основното правило при всички тези фрази е, че не трябва да ги изговаряте автоматично. За да проработи тази „магия“, трябва да сте искрени.

Не забравяйте да казвате на децата си, че ги обичате и през деня. Без конкретен повод… просто защото можете. Прегръщайте ги, целувайте ги, разрошете косата им. Това са моменти, които те ще помнят цял живот.

„Обичам те. Гордея се с теб. Ти си най-доброто дете за мен и татко ти.“

Може ли да съществува нещо по-простичко и по-магично от думите, които идват директно от сърцето на една любяща майка?”

Олга Валяева