Непреработените храни са най-полезни за здравето и фигурата.
Терминът „Clean Eating“ или „чисто хранене“ е много популярен в здравословните и фитнес средите. Това е начин на хранене, който се фокусира върху цели и непреработени храни. Лесен е за спазване и има огромни ползи за здравето и фигурата, ако се внимава за някои основни правила.
Какво точно е „чисто хранене“?
Чистото хранене включва избор на цели храни, като меса, зеленчуци, зърна, които не са преработвани и рафинирани. Те съдържат натурални хранителни качества, витамини и минерали, докато в преработените има синтетични.
Целта е храната да се консумира във възможно най-близък до натуралния й вид – например да изберете чисто пилешко месо вместо пилешки кренвирш.
Ето и 10 от правилата
- Яжте повече зеленчуци и плодове. Те са богати на витамини, минерали и фибри. Изберете зеленчуци с тъмни листа и тези без скорбяла, ако спазвате нисковъглехидратен режим на хранене. Освен това листни и безскорбялни зеленчуци могат да се консумират и в сурово състояние, което спестява доста време.Яжте повече горски плодове, малини, боровинки, защото те имат по-малко фруктоза. Консумирайте плодовете и зеленчуците според сезона.
- Ограничете или по възможност елиминирайте консумацията на преработени храни. Преработени са тези храни, чиято естествена форма е модифицирана, каквито например са салами, кренвирши, брашно. Преработените храни съдържат много по-малко хранителни вещества и имат добавени синтетични материали. Освен това те са причинители на възпаления, което увеличава риска от заболявания.
- Четете етикетите. Проверявайте обстойно описанието на етикетите на храните, за да избегнете купуването на храни с добавени захари, консерванти, вредни мазнини – трансмазнини. Много ядки могат да бъдат пример в този случай, консумирайте ги в суров вид.
- Спрете консумацията на рафинирани въглехидрати. Те са високо преработени и нямат почти никакви хранителни вещества. Пряко свързани са с инсулинова резистентност, възпаления, мастна чернодробна болест и затлъстяване. Вместо това, използвайте цели, непреработени зърнени храни – жито, просо, пшеница, киноа, кафяв ориз. Стойте надалеч от мюслита, бял хляб, полуготови фини овесени каши.
- Избягвайте маргарини и зеленчукови масла. Те са добити по химичен начин, което ги слага в графата на високо преработените храни. Ако не можете да ги избегнете напълно, то изберете зехтин еxtra virgin.Най-добрите алтернативи включват кокосово масло, масло от авокадо (авокадото е плод), МСТ масло (средно верижни триглицериди).
- Внимавайте за наличие на добавени захари в храните. Добавени захари може да намерите дори в храни, които на вкус са солени. Сосове, кетчуп са пример за такива.При чисто хранене може да си позволите малко кленов сироп или мед, но ако имате проблеми с кръвната захар, теглото, черния дроб, то вие би трябвало да избягвате дори тях, както и прекомерна употреба на фруктоза.
- Ограничете консумацията на алкохол. Ограничена консумация на вино е единственият вариант, който няма да навреди на здравето и теглото ви.
- Заменяйте продукти в рецептите със зеленчуци. Карфиолът например може да бъде приготвен като ориз, като картофено пюре, блат за пица (с бадемово брашно). Тиквичките могат да бъдат нарязани на спирала и да заместят спагетите, а с патладжана може да замените корите за лазаня.
- Не яжте снаксове и пакетирани сладкиши. Солети, чипс, вафли, протеинови барчета, бисквити и др. Трябва да са напълно изключени от менюто, а и от бюджета ви. Те нямат абсолютно никаква хранителна стойност, а само синтетични добавки, захари, зеленчукови масла и други нездравословни съставки. За да не ви се налага да прибягвате до тях, носете винаги със себе си истински здравословен снакс – сурови ядки, нарязан пресен зеленчук или плод.
- Последно в списъка, но не по важност – нека водата бъде най-консумираната напитка. Това е най-здравословната и натурална напитка. Дори тези с етикети „без захар“, имат силно влияние върху инсулина и макар и без калории, биха спомогнали за покачването на килограмите. Освен това са неблагоприятен източник на синтетични витамини.Неподсладено кафе и чай са друг добър вариант.
Рецепта за лазаня от патладжан
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 1 глава лук
- 1 червена пиперка
- 1 голям домат
- 500 г кайма
- 200 г кашкавал или настъргана моцарела (по желание)
- Подправки (по вкус)
Начин на приготвяне:
За „корите“:
Измийте и нарежете по дължина патладжана с дебелина около 0.5 см
Посолете го и оставете на страна за да поеме солта от горчивината му. След 15 минути изплакнете и го запечете леко на фурна или на грил.
За соса:
Запържете каймата за 10 минути и добавете на ситно нарязаните лук, чушка, домат и запържете до пълното сготвяне на каймата. Добавете подправки и сол на вкус.
В тавичка наредете пласт патладжан, поръсете кашкавал по желание, сипете пласт от соса с кайма и повторете така няколко пласта.
Най-отгоре поръсете с още кашкавал или моцарела и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до позлатяване на кашкавала или около 20 минути.
Поръсете с пресен магданоз при сервиране.
Същата рецепта може да се използва при желание да замените патладжана с тиквички. И двата варианта са изключително вкусни.
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Автор е на сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan