Изборът на съвременната жена в обществото

Много са определенията, с които наричат съвременната жена, толкова много, че тя – Истинската, Обикновената, Жената сякаш се загуби, сякаш забрави коя е всъщност, като че ли вече не съществува, не иска или не знае за какво се бори.

И все пак къде е Тя, каква е истинската съвременна жена, и има ли тя почва у нас?

Днешната жена напълно се загуби между хилядите и налагани комерсиални и не толкова образи. Съвременната жена работи (често изкарва повече от половинката си), гледа деца (и то добре, пример е за добра майка), винаги е готова да обърне внимание на съпруга си и да го поглези (за разлика от него които почти винаги е уморен) Добре, но всичко това защо? В името на какво и на кого? На Него? На семейството като цяло, на нейното собствено благо и его… Не знам…но знам,че в днешно време е срамно една жена да няма висше образование, да иска да създаде семейство (а не да прави кариера, докато се сбръчка), да иска да си има деца на сравнително ранна възраст.

“Нежният пол” винаги страда, винаги забравя себе си, почти винаги поставя нещо или някой над собствените си нужди… И все пак да си жена си има и своите плюсове, най-големият от които е това,че жената е източник на живота, създателката, твореца, в чиято утроба девет месеца тупти едно мъничко сърчице. Ето това е чувството,за което си струва да живееш и да понасяш всички несгоди – за да дадеш живот, за да бъдеш жената-майка.Нищо не може да се сравни с детската прегръдка, с пълните с искрена обич детски очи и с най-милото обръщение на света – Мамо.

Днешните жени са по-самоуверени и се утвърждават по-успешно, отколкото в миналите години. Много неща станаха по-естествени, но не и по-лесни. Жените все още се борят с външни бариери, но и с вътрешни; двойно по-голямо натоварване от една страна и съмнения в себе си от друга.Работещите жени сега имат повече ангажименти от преди, тъй като освен да работят и да се грижат за семейството си, те трябва да мислят и как да задържат работното си място.

Истината е,че не можем да имаме равнопоставеност в обществото и в труда, ако няма партньорство вкъщи. Нужно е равновесие в поемане на задълженията, така че жените да могат преди всичко физически да се възстановят. Да имат време за себе си , да излезнат с приятелки да се разходят да релаксират, те имат нуйда и от забаление .

Не е лесно да си жена,дори в днешно време. Оцеляващите съвременни жени са и умни жени. Какво означава “умна жена” ли? Умната жена е онази, която ясно осъзнава своята стойност и властта, която притежава. Умната жена знае как да посреща и отвръща на предизвикателствата. Умната жена знае коя е и уважава себе си. Тя е способна да направлява поведението си и своя живот. Умната жена може на моменти да забрави маските, кариерата, амбицията, злобата, да погледне напред с усмивка, да се огледа около себе си и да си каже: ”Да, аз съм щастлива, защото съм жена!”.

Жената като цяло е едно невинно създание,предизвикващо противоречиви чувства.Тя хем изглежда слаба,хем силна. Да,слаба е,но само привидно,а иначе от нея извира една невероятна сила,която може да помете всичко пред себе и същевременно с това да буди почит и възхищение. Силата на слабия пол е в неговата увереност,в смелостта да вземат решения,в хитростта и в способността да оставят поколение.

Създадена от реброто на Адам, жената крие в себе си едно вътрешно вълшебство,което е извор, откъдето черпи своята увереност.

Увереността на жените същевременно плаши, но и привлича. Чрез своята увереност жената се издига на пиедестал. За да бъде една жена уверена, тя трябва да знае какво иска и как да го постигне. А в днешно време жената трябва да умее и да лавира между семйните си отношения и професионалните си амбиции, за да може да докаже себе си като личност в това общество с патриархални възгледи. Уверената жена вдъхва уважение и респект. Нейната способност да използва умело и открито своята увереност я издига на високо равнище както в обществото, така и сред ”силния”пол.

Увереността е само малка част от сложната природа на жената,която е изтъкана от противоречиви чувства и притежава редица качества. Едно от качествата, които притежава и потвърждава твърдението за ”силата на слабия пол” е смелостта и да взема решения.

Няма по-внушителна гледка от това да видим как една уверена жена, изглеждаща слаба и беззащитна, открито се възползва от своята свобода да изяви мнение, да докаже себе си и смело да да взема решения. В днешно време жените са честни, открити, прями и не се страхуват да поемат отговорност и да се изправят пред трудности. Тяхната смелост да вземат решения може да трогне и впечатли всеки мъж, който е представител на ”силния” пол и си мисли, че може да се справи с всичко, а всъщност се оказва в безизходица като малко и неориентирано дете, което не знае как да постъпи. Жените, със своята увереност и смелост, са вечен спътник на ”силния” пол, те ги крепят със своята духовна и морална подкрепа. В днешно време всяка уважаваща себе си жена се стреми да се изяви професионално. И успява. Все повече ”мъжки” професии се заемат от представителките на ”слабия” пол, което доказва още повече тяхната сила.

Жената е уверена, смела, но едно от качествата, които са заложени в нейната същност и я отличават с ярка индивидуалност сред ”силния” пол, е нейната хитрост.

Хитростта е присъща за жените, защото те със своя невинен поглед пленяват и в същото време много ловко се възпозлват от това, за да постигнат целта си. Хитрата жена е умна. Хитрата жена е лукава. Тази способност на ”слабия” пол да манипулира ”силния” пол, е ярко доказателство за неговата сила.

Жената е създадена за любов. Бог я е дарил със способността да ражда деца.

Способността на жената да ражда деца, да продължи поколението и традицията, е най-голямата сила на този свят. Няма по-красиво нещо от създаването и появата на едно дете. То е смисъла на човешкия живот. Децата са сила, те ни изпълват с енергия, радват ни и ни карат да продължим напред. Дарбата на жената да ражда деца е най-великото нещо на този свят и я издига над мъжете. С тази способност жената утвърждава своята сила, но не като даденост, а като нещо възвишено, даващо смисъла на човешкия живот.

Жената е радост, утеха, съблазън, отговорност, болка, пошлост и майка. Тя дава подкрепа и вдъхва смелост. Нека всички жени по света бъдат силни и решителни и да не се подценяват. Жените отдавна не са ”слабия” пол.