Как да избавим дома си от мухъл и влага

Fungus

Страшно неприятно е да видим, че по току-що ремонтираните ни стени избива мухъл. Дали сме толкова много пари, а още след 2-3 месеца отново имаме проблеми. Питаме се дали изобщо е възможно да се премахне мухъла и влагата завинаги? На този въпрос и много други ще  ви отговарят едни от най-известните български производители на дограма.

Експертите в тази област твърдят, че всичко се дължи на студа и влагата, които самата сграда поддържа. Освен проветряване, в този случай е нужна добра вентилация и поставяне на PVC дограма със стъклопакети с нискоемисийно К-стъкло. Ако искате напълно да премахнете проблемите си с мухъла и влагата е хубаво да си направите и външна топлоизолация.

Задушаването на помещенията и прекаленото стопляне на студените стени, подове  и тавани са възможно най-погрешните стъпки в борбата срещу мухъла. Профилактиката се състои във всекидневно проветряване. То трябва да се прави по 3-4 пъти ежедневно. През студените месеци, тази процедура е доста неприятна, но е необходима.

Изчислено е обаче, че за 10 минути не може домът да се простуди, защото мебелите и стените продължават да стоят топли. Потърсете на пазара най-добрите вентилационни системи, които осигуряват добър микроклимат в апартамента или къщата и пазят от влага.

Много погрешно е да се сушат мокрите дрехи в стаите и да се проветряват мокрите помещения като отваряме вратата към вътрешността на дома. Задължително е в кухнята да има абсорбатор на влагата и аспиратор, който да поглъща не само миризмата, но и парите от ястията на печката. Растенията фотосинтезират и трябва да се държат в сухи стаи, а не в проблемните зони на нашето жилище.

Eлектрическите уреди за отопление – климатици, духалки, печки трябва да се държат в близост до прозорците на външните стени на стаите. Причината е, че затоплят източника на влагата и предотвратяват появата на мухъл.

Рязката промяна  на температурите в стаите е вредна. Затова трябва да се поддържат еднакви градуси през цялото денонощие. Всяка разлика в живака на термометъра, означава поява на конденз. Изборът на дограма с по-нисък коефициент на топлопреминаване в сравнение с обикновеното стъкло означава само едно – затопляне на вътрешното стъкло и намаляване на разходите за отопление. Хубаво е да знаете, че  използването на белина и други препарати за убиване на спорите на плесените е само временно решение.