Как да преодолеем емоциите си?

По-емоционалните и чувствителни хора лесно могат да бъдат наранени. Понякога те сами се нараняват чувствата си, страхът им от провал може да ги накара да не поемат никакви рискове. Ако и вие сте прекалено чувствителни, вижте следващите 6 стъпки за преодоляване на емоциите.

1. Какво всъщност чувствам?

Да определите истинските си чувства, е важна първа стъпка в преодоляването на емоционалността. Разберете дали се чувствате разочарован, тъжен, ядосан или нещо друго. След като сте наясно какво изпитвате, можете да започнете да разкривате причините, поради които се чувствате по този начин и какво можете да направите за тях.

2. Защо се чувствам по този начин?

Запитайте се защо изпитвате определени чувства? Защо се чувствате по този начин? Например – имали сте високи очаквания как нещо ще се случи, а в последствие сте се разстроили, защото не се е получило според очакванията ви? Или пък някой ви е казал нещо, което ви е обидило?

Определете точно какво ви накара да сте чувствителни и защо ви кара да се чувствате така. Често незадоволените потребности и незадоволените очаквания водят до наранени чувства.

3. Какво щях да кажа на мой приятел, който има този проблем?

Повечето хора са много по-любезни и мили към другите, отколкото към самите себе си. Ето защо се запитайте какво бихте казали на най-добрия си приятел/ка, който има подобен емоционален проблем. Ако се самообвинявате или преигравате относно ситуацията, в която се намирате, може би ще е полезно да чуете собствения си съвет, който бихте дали на приятел.

Например: ако се хванете, че си мислите неща от рода на: Никой на работното ми място не ме харесва, запитайте се какво бихте посъветвал ваш приятел, който дойде с този проблем. Може би ще кажете нещо от рода на: Сигурен съм, че има хора в офиса ти, които харесвате. Само защото не си получил одобрение сега, не означава, че всички в офиса ти те мразят. След това използвайте тези мили думи към себе си.

4. Трябва ли да се справя с това или да го оставя да отмине?

Преценете дали ситуацията, в която се намирате, си заслужава да бъде решена или е по-добре да оставите нещата така. Ако чувствата ви са сериозно наранени от добър приятел или близък член на семейството ви, подминаването на ситуацията може да доведе до гняв и негодувание. В тези случаи може да се наложи да говорите с човека спокойно и дипломатично, за да се почувствате по-добре и да се освободите от натрупаните емоции.

Друг път пък може да се окаже, че е по-добре да оставите нещата така и да не подхващате темата. Ако се чувствате пренебрегнат от колега или сте раздразнени, че ваш приятел не ви се е обадил, може би е по-добре да не обсъждате това, защото има опасност да влошите нещата.

5. Какво трябва да си кажа, за да се почувствам по-добре?

Силно чувствителните хора са склонни да бъдат сурови със себе си и околните. Ако промените нагласата си относно дадена ситуация, може да промените и начина, по който се чувствате. Например: ако вашите мисли са фокусирани върху това колко несправедлив е шефът ви или колко подла е сестра ви, най-вероятно ще продължите да се чувствате зле.

Ако обаче замените тези неприятни мисли с по-здравословни и щастливи, по-балансирани и приятни, това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Опитайте се да си напомняте, че всеки прави грешки и приемете факта, че ще има и други хора, които във времето ще нараняват чувствата ви.

6. Какво мога да направя, за да се чувствам по-добре?

Промяната на поведението ви може също така да промени и начина, по който се чувствате. Опитайте се да правите нещо положително, което да ви помогне да се почувствате по-добре. Практикувайте неща, които ще ви разсеят от проблемите и тъжните мисли, защото в повечето случаи свръхчувствителните и емоционални хора често са тъжни. Например: разхождайте се, обадете се на приятел, излезте да се позабавлявате на боулинг, караоке или просто посетете някой бар с добра компания. Намирането на хоби също помага. Правейки нещо приятно ще разсее лошите мисли от главата ви.

След като се почувствате по-добре, ще ви бъде по-лесно да погледнете над ситуацията, в която сте изпаднали и ще я видите по различен начин. Когато сте спокойни, сте в състояние да видите, че майка ви не е искала да нарани чувствата ви нарочно или че не сте виновен за дадена грешка, която е възникнала по време на работа. Вземайки си почивка от проблемите ви, ще ви даде така необходимата и желана перспектива.

инфо: sanovnik.bg