Спомени от 1950-та година: Как една дама трябва да се държи в ресторант

Спомени от 1950-та година: Как една дама трябва да се държи в ресторант | Диана image 1

През октомври 1950 година английското списание Woman’s Own публикува напътствия как една млада дама да се държи по време на среща и помества ценен наръчник за приемливото поведение в ресторант. Той съдържа изобилие от полезни съвети за добрите маниери. „Добрите маниери правят човека човек“ – така започва статията и продължава: „Няма нищо по-притеснително от това маниерите на масата на даден човек да не са такива каквито трябва да бъдат“.

Ръководство за добри маниери: “Как една дама да се държи в ресторанта?”

1. Дамата върви първа след сервитьора, когато се влиза в ресторант.

2. Ако една дама е съпровождана от кавалер, тя сяда първа и го изчаква да седне. Преди това кавалерът трябва да й помогне със стола, когато тя сяда.

3. Когато дамата и кавалерът вече са седнали на масата, кавалерът трябва да попита дамата какво ще иска да си поръча и дали менюто да бъде на френски или на друг език.

4. Двойката може да попита сервитьора какво ще им препоръча. Това е уместен вариант вместо да се чудят кое ястие какво означава.

5. Дамата не поръчва на сервитьора. Това са задължения на кавалера й. Дамата трябва да запомни това. „Първото нещо, което трябва да запомните, когато се храните с мъж, независимо дали той е вашият баща, брат или приятел, е, че винаги мъжът поръчва. Вие никога не бива да поръчвате на сервитьора сама“.

6. След като сте си поръчали ястията, не палете цигара преди да попитате кавалера си дали може. „Цигарите пречат и дразнят. Много е грубо някой да запали цигара без да пита другите или докато те се хранят. Никога цигарата не се изтръсква в чаша или в чиния”.

7. Мъжете се дразнят, когато жените пушат. „Нищо не вбесява един мъж повече от това, когато една жена непрекъснато пуши цигари“.

8. Не е възпитано да поставяте лактите си на масата.

9. Не можете да се гримирате или да си слагате червило на масата.

10. Непростимо е да си сресвате косата на масата.

11. Не трябва да оставяте следи от червилото си на салфетките или чашите. Това е проява на лош вкус.

12. Използването на приборите следва правилото „отвън-навътре“. Първо се ползват външните прибори и се „върви“ навътре. От дясната си страна трябва да имате: супена лъжица, нож за риба, нож за месо, малко ножче за масло и сирене и т.н. Над чинията си трябва да имате лъжица и вилица за десерта. Вляво имате чинийка за хляб, вилица за риба, вилица за месо.

13. Ако има допълнителен стол на масата ви, запомнете – този стол не е място за вашата връхна дреха, чанта, ръкавици и други вещи. Ако няма закачалка или гардероб в ресторанта, поставете връхната си дреха на облегалката на собствения си стол. На масата не се оставя нищо – чанта, ръкавици и други вещи. Поставете ги в скута си. Масата е за чинии и прибори. Няма нищо по-вбесяващо за един сервитьор от това да не може да намери място на масата, където да ви сервира ястието.

14. Ако сервитьорът ви залее с напитка, запомнете – в такъв момент никога не трябва да правите сцени. Така ще унизите сервитьора. Единствено помолете за чиста кърпа, за да махнете следите.

15. Ако разлеете нещо на масата, помолете сервитьора да почисти.

16. Винаги дръжте супената чиния по-далеч от вас. Ако я придърпвате към вас, това е знак за лоши маниери.

17. Случва се инцидент… Изпускате ножа си на земята. „Какво ще направите? Едно нещо е сигурно: Не трябва да се навеждате и да почвате да издирвате ножа. Помолете сервитьора за нов. След като напуснете ресторанта, той ще намери изпуснатия нож.

18. Изключително важно е да знаете как се ядат някои храни. „Има определени храни, които се ядат по начин, напълно различен от другите.

Аспержи: „Аспержите са едни от малкото храни, които могат да се ядат с ръце. Никога не използвайте нож и вилица за тях, а ги вземете с пръсти, потопете ги внимателно в соса. Оставяйте ги в малката чинийка встрани.“

Целина: „Целината може да се яде с пръсти, но трябва да е внимателно и предварително нарязана на малки парченца“.

Сирене: „Когато ядете сирене, трябва да си отрежете малко парче с ножа и го поставете внимателно върху малко парче хляб. Сиренето никога не трябва да се яде с вилица.“

Плод: „Плодовете могат да причинят някои неудобства в ресторанта… Винаги се поставят ножове и вилици за плодове, но има някои правила за правилно използване, като понякога дори и правилата варират. Например – в континентална Европа плодовете се ядат с вилица и нож, но във Великобритания е по-правилно да се нареже ябълката или крушата на парчета и да се изяде с пръсти или с вилица. Черешата трябва да бъде поставена цялата в устата, а костилката внимателно след това да се остави на лъжицата. Сливи и други големи плодове с костилки трябва да бъдат разтворени в чинията и костилката да бъде поставена отстрани.“

Риби: „Рибата може да бъде трудна за ядене, но ако просто дръпнете настрана месото и внимателно извадите костта с вилица, а след това да я поставите на края на чинията, всичко ще бъде много по-лесно.“

Хляб и масло: „Ако има обща чиния за масло, поставете една част от него встрани на чинията ви за хляба. Единият ви от ножовете трябва да бъде само за мазане на масло върху хляба.“

19. Когато яденето приключи и сметката бъде платена, сервитьорът застава встрани от масата и ви прави път да минете.

20. От ресторанта първо излиза дамата, а кавалерът я следва.

Diana.BG: Направихме си труда да издирим въпросното списание. Въпреки че снимката не е с особено добро качество (все пак е от 1950-та година), можете да видите сами как е изглеждало списанието и въпросната статия:

article

article-2611393-1D4B0B3A00000578-458_634x398 (1)article-2611393-1D4B0B3A00000578-440_634x435

article-2611393-1D4B0B3A00000578-685_634x374