Какво сънуваме най-често? ~ Банка за сънища

Какво сънуваме най-често? ~ Банка за сънища | Диана

DreamBank или „Банка за сънища”. Намира се в Калифорнийския Университет и разполага с внушителна колекция сънища, датиращи от края на 19 век. Банката съхранява съкровените нощни видения на свидетели, доброволно склонили да ги разкажат не служителите й. Анализът дава нови знания за природата и съдържанието на сънищата.

Сексът оказва се, присъства повече в главите ни денем, отколкото нощем. Процентното му присъствие в сънищата на жените и мъжете, е напълно равностойно.

8 от всеки 10 сънувания са свързани с ежедневни грижи, родители, спорт, пазаруване. Според проучването около 75 – 80 % от сънищата ни са свързани с лични притеснения и интереси.

Учените, анализирайки детайлно сънищата на конкретен човек установили, че родителите му са главни герои в 23 % от тях, приятелите му заемат 53 %, 12 % се падат на шофирането, разходите и сметките присъстват с 17 %, яденето се радва на 13 %, а спорта – само на 6%.

Изследователи от Университета на Флоренция са установили, че музикантите сънуват много повече музика и два пъти по-често, отколкото немузикантите.

Кошмарите
Според специалиста по сънища д-р Патриша Гартфийлд, съществуват 12 основни кошмара, които са универсални. Ето някои от тях – да бъдеш преследван насън, да се окажеш гол на публично място, да се давиш, да падаш или да бъдеш нападнат от мъртъвци.

Сънят зависи от характера
По-консервативните хора по-често сънуват, че са преследвани, че падат от високи сгради, че ги изпитват насън, че се чувстват нещастни. При тях сексуалните сънища са по-редки – според проучване на Университета в Санта Клара, Калифорния.

Внимавайте с четенето и гледането на новини
Децата, които четат „страшни” книги, са 3 пъти по-застрашени от кошмари, според проучване на Университета в Суонсий. Хората, които обичат фантастиката, са по-податливи на страшни сънища. Любителите на романтичните книги пък, имат по-емоционално наситени сънища.

Темите на сънищата се променят в зависимост от това, какво ни тревожи. Според статистика на „Банката за сънища”, това което сънуваме вечер, се влияе от това, което слушаме и гледаме по телевизията денем.

Сънищата в цифри

• 5-30 минути е средната продължителност на един сън

• за една нощ е възможно да сънуваме между 4 и 7 различни сънища

• 33% от сънищата съдържат някаква нещастна случка

• 25% от сънищата се случват на непознато място

• 50% от взаимоотношенията в съня са агресивни и са насочени към сънуващия

• 12% от хората сънуват в черно и бяло

• животните също сънуват

• 95% от сънищата са забравени след събуждане