Лоши ли са лошите сънища?

Какво ни казват всъщност лошите сънища и кошмарите?

На всеки се е случвало да сънува лоши сънища.

Бягате от някого в тъмното, но не можете да намерите изход от ситуацията и усещате, че преследвачът ви всеки момент ще ви стигне.

Намирате се в тъмнина, знаете, че трябва да вървите напред, но краката ви сякаш са от олово и не успявате да помръденете.

Опитвате се да летите (един от най-красивите сънища), но тъкмо, когато сте се издигнали нагоре, усещате как започвате да падате стремглаво надолу и срещата ви със земята изглежда неизбежна.

Лошите сънища се случват на всеки. Какво обаче искат да ни кажат те?

Дали, че и в живота ни очаква някакво препятствие, за което трябва да се подготвим? Или пък, че към нас се е задала стремглаво огромна беда, която трябва да се опитаме да избегнем.

Народът вярва, че сънуваш ли лош сън, значи те очаква нещо хубаво наяве. Но значи ли това автоматично, че ако сънуваме нещо хубаво, пък ни очаква лошо в реалността? Или просто хората векове назад са се опитвали да си обяснят мистерията на сънищата, като винаги са търсили знаци за нещо добро и това им е помагало да преодолеят трудостите?

Всеки от нас сънува, дори и да не си спомня.

Тези, които твърдят, че не сънуват нищо, всъщност просто не го помнят.

Според специалистите сънищата са просто начин мозъкът ни да се справи с натрупания перкомерен стрес и негативни емоции, един вид – да се пречисти и презареди.

Медиумите пък вярват, че сънищата на много хора са пророчески и чрез сънят вселената се опитва да ни даде насоки за това, което ще се случи и да ни подготви.

За това и много хора се обръщат към популярните съновници в опит да разтълкуват видяното в съня. Но тук трябва да сте много внимателни. Защото всеки, който е запознат с материята, ще ви каже, че сънищата не трябва да се тълкуват буквално.

Те са строго индивидуални и са продукт на подсъзнанието на опредления човек.

Затова, ако вие сънувате, че нещо ви гони и не можете да му избягате, това не значи, че същото ще ви се случи в реалния живот. Най-вероятно просто имате натрупно напрежение от ежедневието и то търси отдушник чрез съня.

Ако пък сънувате, че в дома ви са влязли крадци и вие се борите с тях, това съвсем не означава, че трябва веднага да утроите защитата на дома си, да сложите нова алармена система или да си купите голямо куче. Според специалистите отговорът на този сън вероятно се крие отново в повтарящите се дейности, които извършвате през деня. Например лош навик, от който трябва и искате да се откажете, като тютютнопушенето, но не успявате.

Затова, тълкувайте сънищата си само според вашите усещания. Можете да си ги записвате, за да се връщате към тях след време и да оценявате какво точно са искали да ви кажат. Психолозите твърдят, че е добре да се води т.нар. дневник на сънищата, за да разкрием мистерията на съня. Само не забравяйте – записвайте видяното веднага, след като сте се събудили. Иначе в светлината на утрото и след първото кафе, от съня ще е останал само бегъл спомен.