Какво ядат слабите хора за закуска

Чували сме безброй пъти: “Закуската е най-важното ядене за деня”.

Но кои храни са най-добри за закуска, когато става въпрос за постигане (и поддържане) на здравословно тегло? За да разберат, изследователи от Лаборатория към Университета „Корнел” (Cornell Food and Brand Lab) решили да се обърнат направо към експертите: слабите хора. Изследователите са изградили онлайн регистър, наречен “Slim By Design” и са попитали близо 150 души, които нямат проблеми с теглото какво ядат за закуска.

Най-често срещаните отговори са:

Плодове и зеленчуци: 51%

Млечни продукти: 41%

Студено зърнени закуски / овесени ядки: 33%

Хляб: 32 процента

Яйца: 31 процента

Топли зърнени култури: 29 процента

Кафе: 26 процента

Този списък изглежда учудващо нормален, но изследователите открили нещо интересно: много повече от участниците ядат яйца за закуска, отколкото са очаквали.

“Това е интересно и определено се нуждае от допълнително изследване”, казва водещият автор Анна-Леена Воуринен. “Както знаем, високо протеиновата закуска е свързана с повишена ситост през целия ден и по този начин може да допринесе за успешен контрол над теглото.”

Едно от най-важните (но не и изненадващи) резултати от изследването, казва Вуоринен, е, че само 4% от наистина слабите участници пропускат закуската.

“Много висок процент от слабите хора всъщност ядат закуска вместо да я прескачат, което е в съответствие с предишни изследвания относно важността на закуската”, казва тя.

Струва си да се отбележи, че това малко пилотно проучване има своите ограничения. Някои особености, като размера на порциите и видовете избрани въглехидрати – овесена каша, студени зърнени храни и хляб – не са били отчетени. Но Воуринен и екипът й започват следващата фаза на изследването и планират да разгледат по-подробно консумацията на този тип храни, казва тя.

Предполагаме, че е важно да се каже, че почти никой от участниците не яде гевреци за закуска, защото, всички знаем какво става, когато ядем подобни тестени изделия…

“Ние не анализирахме конкретно потреблението на гевреци”, казва Вуоринен, “но аз просто проверих данните и имаше само седем човека, които са изброили закуска с геврек “. За да сме коректни в анализите.

Ето и някои по-конкретни цифри и данни:

61 %казват, че любимото им месо е пилешко

7% Са вегетарианци

19 % не пият алкохол

35 % ядат салата за обяд всеки ден

63 % ядат зеленчуци всяка вечер

Ежедневна закуска сутрин

46 % плодове

31 % яйца

Любими закуски през деня

39 % Плодове

20 % Ядки

47 % никога не правят диети

25 % рядко правят диети

24 % Се претеглят всеки ден

16 % не се претеглят

Възраст на участниците:

43 % над 41 г. Средно тегло на участниците 61 кг. 25 % се упражняват 6-7 пъти в седмицата

33 % 26 – 40 Средна височина 168,1 см. 27 % се упражняват 4-5 пъти в седмицата

24 % под 25 г. 72 % са жени 38 % се упражняват 1-3 в седмицата, 10 % не се упражняват

Източник: beu.bg