Книга, събрала колекция от древни притчи разкрива как да забогатеем

Книга, събрала колекция от древни притчи разкрива как да забогатеем | Диана image 1

Основното е: “Част от това, което изкарвам, трябва да спестя за себе си“.

Много хора си мислят, че да натрупаш голямо богатство е изключително трудно. Но всъщност не е така, стига да следваш едно просто правило – плащай първо на себе си. Това поне е изводът, който може да се направи от класическата финансова книга The Richest Man in Babylon („Най-богатият човек във Вавилон). Книгата е написана от Джордж Клейсън през 1926-та година и представлява колекция от притчи. В една от тях се разказва за Аркад – синът на скромен търговец, член на голямо семейство, който се е смятало, че няма почти никакви шансове да се замогне. Той обаче се превръща в най-богатия човек в древен Вавилон, следвайки съветите на богаташа Алгамиш, който е раздавал кредити.

Един ден група приятели на Аркад го помолили да им даде съвет. Те го попитали как е станал толкова богат и как те могат да достигнат неговия успех.

Аркад им казва това, което някога го посъветвал Алгамиш: „Важно е да спестявате пари, преди да ги харчите. Това е много по-добре, отколкото да пестите пари, които после забравяте. Кажете си следното – „част от това, което изкарвам, мога да го задържа за себе си“. Кажете си това на сутринта, когато станете. Кажете си го вечер. Кажете си го и през нощта. Казвайте го всеки час и всеки ден. Казвайте си го непрекъснато, докато тези думи не се изпишат като огън на небето“, съветва Аркад.

По-конкретно Аркад казва на приятелите си да заделят минимум 10% от това, което изкарват. Разбира се, всеки може да заделя такъв процент, какъвто смята за най-подходящ. Важно е обаче тази сума да се заделя постоянно, всеки месец, без извинения. С нарастването на заделеното вие ще сте все по-стимулирани. Нова радост в живота ще ви окриля и ще ви дава неподозиран устрем към още по-добри резултати. Ще полагате по-големи усилия да изкарвате повече. Щом заделянето на 10% от дохода ви стане навик – насочете тези средства към действие.

Аркад съветва своите приятели следното: „После се научете на това да направите така, че вашето съкровище да започне да работи за вас. Направете го ваш роб. Направете неговите деца и техните деца да работят за вас… Инвестирайте съкровището си с огромно внимание, така че да не го загубите“.

richest-man-in-babylon

В други глави от книгата се разказва за роби, които откупуват свободата си, следвайки тези принципи и дори натрупали богатство след това…

 “Най-богатият човек във Вавилон” е една от най-любимите ми книги”, пише Ричард Фери в сайта на Форбс (Forbes). “Толкова я харесвам, че накарах трите си деца да я прочетат още докато бяха тийнейджъри. Тя е пълна със страхотни истории, написани в началото на 20-ти век от Джордж Клейсън”.

Тази книга е станала класика и е послужила за вдъхновение на милиони читатели. И въпреки че действието на книгата се развива преди хиляди години в историческия град Вавилон, историите и принципите в нея са абсолютно приложими и в днешни дни.

Подбрани мисли от книгата

Аудио версия на “Най-богатия човек във Вавилон” на Джордж Клейсън:

//www.youtube.com/watch?v=u28gOa9eCLA