Кога момчето наистина се превръща в мъж?

Събудих се. Слънцето все още не се бе показало, но усещах горещината в стаята си. Насилих се да стана от леглото, след което извърших всички обичайни сутрешни ритуали и тръгнах за работа. Влязох в последния вагон от пристигналия влак на метростанцията и първото нещо, на което се спря погледът ми, бе една колоритна двойка, която се целуваше страстно на фона на претъпкания влак. Наблюдавах ги известно време, може би бяха на възраст към тридесет години, а се държаха като ученици. Замислих се… Той е голям, мускулест, с брада и татуировки, а се държеше като хлапак. Нямаше нищо лошо. Сцената беше мила и романтична като от книгите на Никълъс Спаркс. И точно тогава се запитах – Кога едно момче наистина става мъж? Без да повдигам въпроса за половото съзряване, казармата и пиенето на алкохол. Размишленията ми бяха насочени към връзката между двата пола и как настъпва реално промяната при мъжете.

Момче или мъж?

Кога всъщност момчето става мъж и излиза от хлапашката си обвивка? Всеки ден виждаме големи момчета с нахакано поведение, големи претенции към живота, но без типичното мъжко излъчване и тежест. Няма белезите на живота, които да носи гордо като медали от стоически понесените несгоди. За жените сякаш всеки втори човек от мъжки пол е все още недорасъл тийнейджър, заключен в голямо тяло. Говорим за връзките и отношенията между половете. Все пак има общоприето грешно схващане. Стига да ѝ се осигуряват удобства и минимално внимание, тя ще е щастлива. А жената, всъщност няма нужда от това да я затрупваш с подаръци, както и да пръскаш пари за блясък и разкош. Тя има нужда от внимание, от подкрепа, от разбиране и от някой до себе си. Според мен част от качествата на истинските мъже са:

  •  Мъжът да не бъде само силен на думи или пред приятелите си, а всъщност нищо да не прави по важните дела и въпроси.
  • Да уважава, зачита и пази дамата, до себе си. Да не я третира като трофей, с който да се хвали. Такъв мъж няма нужда от жена, а от момиченце.
  • Истинският мъж ще знае кога жената има нужда той да е до нея, без тя да му казва.
  • Той ще държи на думата си и няма да дава празни обещания. За жената до себе си ще е упора, а не тежест.
  • Ще знае как да се държи с жената до себе си, без значение дали са само двамата, или пред хора. Никога няма да ѝ посегне, каквото и да стане.

Промяната

При нас, мъжете, промяната в мирогледа и душевното съзряване, сякаш винаги настъпва, когато се случи някакъв житейски катаклизъм. Той разтърсва из основи цялото ни съществуване. Шокира ни, наранява ни дори, но ни дава една различна гледна точка. Сякаш се будиш от дълъг сън. Тогава знаеш, че е дошъл моментът да се сблъскаш с предизвикателството. Да проявиш истинско мъжество и да убиеш момчето в теб, за да се роди и живее мъжът.

Бъдете верни на себе си, през каквито и изпитания да се налага да преминете в живота. Всяко нещо трябва да следва естествения си ход. Рано или късно момчетата са принудени да станат мъже, вие преценете доколко може да чакате и заслужава ли си.

Автор: Иван Станчев

Източник: https://glamgirls.bg