Лесен начин за откриване на храни съдържащи ГМО. Как да разчетем PLU стикера.

Лесен начин за откриване на храни съдържащи ГМО. Как да разчетем PLU стикера. | Диана image 1

ГМО продуктите имат вреден ефект върху човешкия организъм. Горчивата истина е, че вече над 80% от храната, която поглъщаме е генно модифицирана. Никой производител няма да лепне на етикета предупреждение, че продуктът му е ГМО, но има начини, с които можем да го разберем.

Истината е, че ние сме опитните мишки, върху които в момента се тества действието на вредните, според учените храни. Само времето ще покаже какво могат да ни причинят и какви промени предизвикват такива храни в човешкия организъм.

Начин за откриване:

Справка с броя стикери на продуктите, който се нарича PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е от четири цифри, които започват с 3 или 4, това означава, че продуктът не е ГМО, но е произведен във ферма, която използва химикали и пестициди.

Ако етикетът има 5 цифри, които започват с 9, това означава, че продуктът е органичен, създаден без химикали, пестициди и генетични модификации. “Можете със спокойна съвест да купувате тези продукти”, казват експертите. Но продуктите, маркирани с 5 цифрен номер, който започва с 8 са генетично модифицирани. “Те са неестествено създадени”.

Големият проблем:

PLU стикерите не са задължителни и производителите ги слагат само ако те самите решат. Което до голяма степен обезсмисля цялата тази система. Едно евентуално решение на проблема е тези стикери да станат задължителни за всички продукти. Но това може да се случи само след информиране на обществото за съществуването на тази система и повдигането на обществен дебат и оказването на натиск върху органите за да я направят задължителна.

Повече информация можете да получите на следният адрес:

Световна федерация по производствени стандарти