Малко известни факти за велики психолози

Мнозина смятат, че историята на психологията е скучна за изучаване, но можем да заявим, че някои от най-известните нейни фигури всъщност водят забележителен живот и правят доста завладяващи неща. От Юнг до Фройд и Олпорт, определено има какво да научим за някои от най-големите мислители в областта. Знаете ли тези малко известни факти?
Фройд опитва психоанализа върху Гордън Олпорт (и допуска грешка)

Психологът Гордън Олпорт е един от основателите на психологията на личността и играе важна роля в развитието на ранната психология в Съединените щати. Той също е голям фен на Зигмунд Фройд. Като млад Олпорт пътува до Виена, Австрия, за да се срещне с големия психоаналитик.

Леко притеснен Олпорт сяда и нервно разказва на Фройд за едно момче, което вижда във влака за Виена. Момчето се страхува да не се изцапа и отказва да седне на мястото, на което преди това е седял мръсен човек. Олпорт смята, че детето е взаимствало поведението на майка си, която изглежда много суетна и доминираща.

Фройд го изучава за момент и след това предполага: “Ти си това момченце, нали?”

Олпорт обича да разказва тази история и вярва, че опитът на Фройд да превърне простото наблюдение в анализ на предполагаемата безсъзнателна памет на детство му е идеална илюстрация на това, че понякога психоанализата просто се опитва да копае твърде дълбоко.
Карл Юнг има афера с една от пациентките си

Доскоро малцина бяха запознати с името Сабина Шпилрейн. Тя е приета в клиника на 19-годишна възраст със симптоми на истерия. В последствие тя става пациентка на Юнг, който я описва като “прелестна” и “чувствена”.

Те не просто стават любовници, но Шпилрейн оказва важно влияние върху развитието на психоанализата. Юнг първоначално пише на Фройд, за да поиска съвет за случая на Шпилрейн и двамата бързо стават приятели и интелектуални доверители. Двамата развиват казуси за нея и често си кореспондират за случая.

Самата Шпилрейн се превръща във важен психоаналитик. На нея се приписва въвеждането на психоанализата в Русия и понятието инстинкт към смъртта, което Фройд по-късно адаптира и за което претендира като за свое.

За съжаление, наследството на Сабина Шпилрейн е изгубено за историята в продължение на десетилетия след убийството й от нацистите през 1942 г. Едва през 70-те години, когато книгите й и писмата, които обменя с Юнг, са преведени и публикувани, влиянието й става известно. През 2011 г. излиза “Опасен метод” – филм за нейния живот и аферата й с Юнг, което довежда до много по-широко признание за приноса й.
Жената Чудо е създадена от психолог

Жената Чудо е известен и обичан комикс герой, зад чийто образ мнозина не подозират, че всъщност е дело психолог на име Уилям Молтън Марстън. Той е известен с теста си за систоличното кръвно налягане, който по-късно става важен елемент от съвременните полиграфски тестове. Марстън заема феминистка позиция в психологическата си работа с твърдението, че жените са по-надеждни, честни и по-бързи в работата си от мъжете.

Уилям Молтън Марстън забелязва, че всички супергерои от комиксите (Супермен, Батман, Капитан Америка и т.н.) се характеризират с “кръвоспираща мъжественост”. Ето защо дава идеята за жена супергерой, която разчита на силата и любовта си в борбата със злото.

Друг изненадващ факт е, че психологът е в полиаморска връзка и основава образа на героинята на двете жени, с които е романтично ангажиран – съпругата му Елизабет и любовницата му Олив Бърн.
Прахта на Алфред Адлер е в неизвестност в продължение на 70 години

Алфред Адлер е неофройдийски психолог, известен най-вече с теорията си за индивидуалната психология и с разработването на концепцията за комплекса за малоценност. След смъртта му, настъпила през 1937 г. в резултат на сърдечен удар в Шотландия по време на лекция, семейството му губи следите на кремираните му останки. Едва през 2007 г., 70 години по-късно, прахта му най-после е открита в крематориум в Единбург, Шотландия. През 2011 г. останките на Адлер се връщат и погребват в неговата родина – Виена, Австрия.
Зигмунд Фройд вероятно има афера със снаха си

Зигмунд Фройд напуска научната лаборатория, за да открие своя практика, която му позволява да се ожени за любовта на живота му, Марта Бернай, но учените отдавна вярват, че създателят на психоанализата всъщност има афера със снаха си, Мина. Бившият му близък приятел и ученик Карл Юнг твърди, че Фройд му признава за своята афера, а някои изследователи дори вярват, че Мина е забременяла от него и е направила аборт.

През 2006 г. специалистите най-накрая откриват това, което смятат за доказателство по въпроса. На 13 август 1898 г. Фройд и Мина Бернайс се вписват в хотел в швейцарските Алпи и се регистрират като семейна двойка.

Аферата всъщност представлява повече от обикновена клюка, тъй като предлага интересна представа за психологията на Зигмунд Фройд – човек, чиято теория е толкова съсредоточена върху сексуалните импулси и несъзнателните мотиви. Той често спекулира за сексуалното поведение на другите, но изглежда, че сам е далеч от съзнателен в собствените си действия.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Източник: https://psychology.framar.bg