Мила моя, когато остарееш…

“Мила моя, когато остарееш…

1. Не поучавай никога и никого. Дори ако си абсолютно сигурна, че си права. Спомни си как теб това те е дразнело преди време. И всъщност следвала ли си съветите на по-възрастните???

2. Не помагай, освен ако не те помолят за това. Никога не досаждай на хората. Не се опитвай да обградиш близките си за да ги предпазиш от опасностите на света. Просто ги обичай.

3. Никога не се оплаквай! От здравето си, от съседите си, от правителството, от пенсионния си фонд! Не се превръщай в мрънкащата старица от пейката до входа.

4. Не очаквай благодарности от децата. Помни: няма неблагодарни деца – има само глупави родители, чакащи благодарност от децата си.

5. Не използвай фрази като: „Аз на твоята възраст…“, „Дадох ти най-добрите си години…“, „По-възрастна съм от теб и затова зная по-добре…”

6. Ако имаш внуци, не настоявай те да те наричат по име, вместо „баба“. Глупаво е.

7. Не харчи последните си пари за да си направиш подмладяващи процедури. Това е абсолютно безсмислено. По-добре ги изхарчи за пътувания.

8. Не се гледай в огледалото и не се гримирай в полутъмна стая. Не се ласкай. Винаги се опитвай да изглеждаш елегантно. Именно елегантно, а не по младежки. Повярвай ми, че така е много по-добре.

9. Пази мъжа си, дори ако е сбръчкан, безпомощен, нацупен старик. Не забравяй, че той някога е бил млад, силен и весел. И навярно е един от малкото хора, които те помнят млада, слаба, весела и красива. И възможно е той сега да е единственият, на когото си нужна…

10. Не се старай на всяка цена да се надбягваш с времето: да се справяш с новите технологии, маниакално да следиш новините, постоянно да научаваш всичко ново, за да „не изостанеш“ от живота. Смешно е. Прави това, което ти харесва. И го прави само колкото можеш. Не прекалявай.

11. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл живота ти или този на децата ти, ти си направила всичко, което си успяла да направиш.

12. Съхранявай достойнството си при всякакви ситуации! До край! Постарай се, понеже това е много важно!!! И помни, че ако ти си жива в този момент, значи сигурно си нужна някому.”

Диана Балинская