Мисли на Карл Юнг, които ще ни помогнат да разберем самите себе си

Мисли на Карл Юнг, които ще ни помогнат да разберем самите себе си | Диана

Карл Густав Юнг е един от най-известните психолози и философи на нашето време. Изследва и пише за митология, религия, антропология, приказки, алхимия, сънища и др. Той е стигнал до няколко ценни заключения, които могат да ни помогнат, когато се чувстваме в дупка и обезверени. Защото на първо място трябва да разберем и приемем себе си такива, каквито сме.

1. Не задържайте нещо, което си тръгва, в противен случай няма да срещнете това, което идва.

2. Всичко, което ни дразни в другите, може да ни помогне да разберем себе си.

3. Срещата между две личности е като контактът между две химически вещества: и двата елемента се трансформират дори от най-малката реакция.

4. Най-голямата тежест за едно дете е неизживяния живот на родителите му.

5. Вашият поглед ще се избистри, само когато погледнете в сърцето си.

6. Самотата не идва от липсата на хора наоколо, а от невъзможността да говориш за нещата, които са важни за теб.

7. Индианците ми разказаха, че всички американци са луди и разбира се, ги попитах защо? „Защото те говорят сякаш мислят с главите си. Нормалният и здрав човек не мисли с главата си. Ние мислим със сърцето.”

8. Дори и в най-щастлив живот не може да няма част мрак – думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.

9. Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти.

10. Това, на което се съпротивлявате, продължава да съществува.

11. Депресията е като жена в черно. Ако се появи, не я гонете. Поканете я, предложете й да седне, отнесете се с нея като с гост и я слушайте какво иска да ви каже.

12. Аз не съм това, което ми се е случило, а това, което съм избрал да стана.