Най-популярните сосове по света

Най-популярните сосове по света | Диана image 1

Те са съществен елемент в кулинарията.

В ястията, които консумираме, голяма част от вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската „salsa“, която означава осолени. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба.

Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние, като не се използва самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Често съдържа  няколко компонента и е съществен елемент в кухните по цял свят.

Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти, а също и в салата (наричан дресинг), към топли и студени ястия и предястия. В днешно време, приготвянето на сос се е индустриализирало и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но – най-вкусни си остават прясно приготвените. Вижте някои от най- известните сосове в световната кулинария:

6. Сос Холандез


Сос Холандез е френски сос, който най-вероятно свързвате с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от белтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон.

5. Сос Песто


Той е един от най-популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.

4. Соев сос


Произлиза от Китай и един от най-полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър

3. Сос Уорчестър 


Най-известният британски сос, носещ името на графство Уорчестър. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер и доматено пюре.

2. Сос Бешамел


Бешамел е бял сос – един от основните във френската кухня. Той се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко, като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

1. Сос Беарнез 


Това е френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло,  жълтъци, бяло вино и лук. Подправя се с естрагон, сол, черен пипер и оцет. Подходящ е за добавка към яйца и месо.

Източник: foodpanda