Нарцисистите се опитват да бъдат високи, като отрязват главите на другите

Достатъчно съм говорил за себе си; сега е твой ред да говориш за мен.

Не е лесно да превъзхождаш всички около себе си.

Как да се справим с нарцисиста в нас и около нас?

Как да разберем кой е нарцисист? Има ли такова нещо?

Какво да правя, ако аз съм нарцисист?

Нарцис е герой от гръцката митология, който до такава степен се влюбва в собственият си образ, че не успява да откъсне очи от себе си и накрая това го довежда до трагичен край.

Днес, базирано на този случай, психолозите са въвели понятието нарцисизъм, което се характеризира с дадено поведение и начин на мислене.

Психологът Стивън Джонсън пише, че нарцисиста е някой, който е “погребал истинското “себе си” в отклик на по-ранни рани и го е заменил със силно развито, заместващо фалшиво “аз.”

Тази алтернатива на истинската личност се появява с грандиозност “над другите”, погълната основно от себе си и с много високо самочувствие спрямо другите. В нашето високо индивидуалистично и обърнато към външното общество, различните форми на нарцисизъм са не само все по-проникващи, но и определено насърчавани.

Нарцисист е някой, който е влюбен в идеализиран образ за себе си, който той или тя проектират, за да избяга от истинският, откъснат и наранен образ. Дълбоко в себе си, повечето нарцисисти се чувстват като “грозното пате” дори и болезнено да не искат да си го признаят.

Как да разберем, дали сме нарцисист или сме във взаимоотношение с такъв човек?

Въпреки, че във всеки един от нас се проявява някое от изброените по-долу поведния и характеристики, при нарцисиста те са силно откроени в повече от само едно. В повечето случаи нарцистите не са наясно за това или пък не се интересуват как това влияе на другите.

Нарцисистите обичат да доминират разгора

Те харсесват да говорят за себе си и почти не дават възможност на другия да участва в двустранен разговор. Човек трябва да се бори, за да могат чувствата и вижданията му да бъдат изложени и чути. Ако все пак успееш да кажеш нещо, което не е в съгласие с нарцисиста, най-вероятно коментарът ти ще бъде поправен, отхвърлен или игнориран.

Честите отговори на баща ми когато споделях моите виждания бяха, “но…”, “всъщност…”, “има много какво да се добави в тази посока…”.

Но имайте едно наум – когато желаят да ви манипулират, ще ви обвинят, че „не казвате нищо за себе си“ и че сте потайни.

Нарцисистите обичат да прекъсват разговорите

Въпреки, че много хора имат лоши комуникативни способности и често прекъсват другите, нарцисистите основно прекъсват и бързо обръщат разговора пак към себе си. Те имат много малко интерес към другата страна. Всъщност, интересуват се само от нещата, които имате да кажете, за да ги използват срещу вас по-късно.

Обичат да нарушават правилата

Те се наслаждават в това да се измъкват когато нарушават правилата и социалните норми. Обичат да променят множество ангажименти и уговорки. Ако вие закъснеете за срещата си с тях, очаквайте мусене, но те обожават да го правят и да ви държат в очакване. Изпитват наслада в това.

Нарцисистите обичат да нарушават границите

Нарцисистите нарушават границите ви, тъй като изобщо не са наясно със съществуването им. Те демонстрират безпричинно незачитане към мислите, чувствата, собствеността и личното пространство на другите хора. Прегазват и използват другите без грам състрадание. Постоянно нарушават обещания и ангажименти. Нямат почти никакво съжаление и обвиняват жертвата за липса на респект към тях.

Ти си виновен, че забравих, понеже не ми напомни.

Проектират фалшив образ за себе си

Много нарцисисти обичат да правят неща, за да впечатлят другите като се опитват да изглеждат добре на повърхността. Този комплекс “да спечелиш трофея” може да се прояви физически, романтично, академично или културално. В тези случаи, нарцисиста използва хора, предмети, социален статус и/или постижения, за да замести “истнският образ”, сменяйки го с желания, но нереален такъв.

Нарцистите смятат, че определени неща им принадлежат по право

Те смятат, че другите им дължат по-специално отношение. Те очакват другите да се погрижат за нуждите им незабавно като изобщо не са състрадателни, когато другите са в подобно състояние. В техният ум, светът се върти около тях. Освен това, когато са шефове, те буквално смятат, че разполагат с подчинените си, дори по отношение на личния им живот.

Нарцисистите са чаровници

Те могат да бъдат много харизматични и убедителни. Когато са заинтересовани от теб (за да получат нещо), те ще те накарат да се чувстваш много специален и търсен. Когато обаче загубят интерес към теб ( след като са получили това, което са търсили или са се отегчили), те лесно могат да те зарежат без дори да се замислят. Нарцисистите могат да бъдат много социални, на разположение и търсещи, докато им осигуряваш това, което те желаят и им даваш цялото си внимание.

Нарцисистите имат грандоманска персоналност

Те мислят за себе си винги в контекста на нещо специално или грандиозно – че са герои, принцове или принцеси. Често те имат преувеличен усет за важност, вярвайки че другите не могат да оцелеят или живеят без техните феноменални постижения.

Негативни емоции

Нарцисистите обичат да разпростарняват и предизвикват негативни емоции, за да привлекат внимание, за да се чувстват силни, за да те държат в несигурност и извън баланс. Лесно се дразнят, ако усетят, че не им даваш цялото внимание.

Те мога да изпаднат в гневна криза, ако не се съгласиш с тях, техните гледни точки или очаквания. Те са много чувствителни към критицизъм, и винаги отвръщат на това с битка или студено отдръпване. От друга страна, те са бързи да съдят, критикуват, да се присмиват и обвиняват. Някой нарцисисти са емоционално малтретиращи. Като те карат да се чувстваш недостоен, те подхранват нараненото си его и се чувстват добре за себе си.

Някои хора се опитват да бъдат високи, като отрязват главите на другите.

Нарцисистите са манипулативни

Използват другите като продължение на себе си. Те вземат решенията вместо тях, за да посрещнат собствените си нужди.

Нарцисистите манипулират другите чрез вина. Често казват, “дал съм ти толкова много, а ти не го оценяваш”, или “аз съм жертва – трябва да ми помогнеш; ако не го направиш, значи не си добър човек”. Те манипулират емоциите ви като карат да правите неразумни жертви.

Източник: https://chetilishte.com