Нека първо си опазим здравето, а не като го изгубим, да ходим да го дирим

Нека първо си опазим здравето, а не като го изгубим, да ходим да го дирим | Диана

Доц. д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт: „Ние първо трябва да си опазим здравето, а не като го изгубим, да ходим да го дирим”.

Доц. д-р Сотир Марчев е роден през 1961 г. в Благоевград. Специализирал е ехокардиография във Виена и инвазивна кардиология и електрофизиология в Университетска болница в Осака, Япония. През 2008 г. завършва магистратура по бизнес администрация и здравен мениджмънт. Регистрира първата медицинска интернет страница в България. Изпълнителен директор на СБАЛК – Плевен.

– Доц. Марчев, наистина ли България е на едно от първите места в света по сърдечносъдови заболявания и какви са причините за това?

– Да, наистина е така и причините са много. На първо място, ние сме едно общество, което влезе в капиталистическия начин на живот, без хората да са адаптирани към това. Много хора си помислиха, че единствената цел на нашия живот е печеленето на пари и се отдадоха на бизнеса и работата, забравяйки, че здравето е по-важно. Това е нерядко срещано в нашето общество.

ХОРА, КОИТО ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ОТ ЖИВОТА СИ ДАВАТ ЗДРАВЕТО, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ МНОГО ПАРИ, А ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА ДАВАТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАРИ, ЗА ДА СИ КУПЯТ ЗДРАВЕ…

Хората у нас още не са научили, че трябва да се живее здравословно. Втората причина е, че сърдечносъдовите заболявания у нас се лекуват лошо. В България има много висок процент на недобре лекувана артериална хипертония по финансови причини. Евтините хапчета обикновено изчезват от българския пазар и се заменят от скъпите, които не вършат по-добра работа. Би трябвало да се акцентира върху профилактиката, за да се спестят пари от лечението. А при нас е обратното – пестят се пари от профилактиката.

Вместо всеки един здравноосигурен хипертоник да може да си получава безплатно хапчетата за кръвно, ние ги караме те да се бъркат в джоба и сами да си ги купуват. Някои го правят, а други не. Тези, които не го направят, развиват усложнения и след това даваме много повече пари, за да лекуваме тези усложнения. Освен това броят на сърдечносъдовите заболявания излиза още по-голям и защото статистиката ни е лоша. Когато една здравна система работи добре, всеки знае какво му има и от какво е болен.

В България масово хората не си знаят заболяванията. И когато паднат и умрат, се пише, че причината за това е миокарден инфаркт или внезапна сърдечна смърт. И това се пише масово, даже и на хора, починали от нещо друго, тъй като докторът не е разполагал с предшестващата документация на човека.

– Как влияе факторът храна върху сърдечните заболявания?

– Има един виц, които гласи: „Японците ядат малко мазнини и по-малко получават инфаркти от българите. Французите ядат много мазнини, но те и по-рядко получават инфаркти от българите. Японците много рядко пият червено вино и по-рядко получават инфаркти от българите. Италианците пият много червено вино и пак по-рядко получават инфаркти от българите. Германците пият много бира, ядат мазни колбаси и също по-рядко получават инфаркти от българите. Заключението: яжте и пийте каквото си искате. Българската действителност е това, което ни убива”.

Нездравословното хранене по нашите земи е доста разпространено, но това не означава, че то е най-важната причина за сърдечносъдовите заболявания. Това, което аз проповядвам, е здравословният начин на живот. Ние трябва първо да опазим здравето, а не като го изгубим, да ходим да го дирим. Какво трябва да прави човек за това? Буда е казал, че верният път е средният, този който е еднакво далече от двете крайности. И това се отнася и до здравословния начин на живот. Пътят към здравето минава към това да познаваш себе си. Първо, ние трябва да имаме представа колко е нашето тегло и колко трябва да бъде. Формулата е ръстът в сантиметри минус 100. Хората, които са млади, здрави и физически активни и са в този диапазон, живеят най-дълго.

ХОРАТА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ОБИКНОВЕНО ЖИВЕЯТ ПО-КРАТКО, КАКТО И ТЕЗИ С ЕКСТРЕМНО НИСКО ТЕГЛО

Сърдечноболните, страдащи от тежка сърдечна недостатъчност обаче отслабват. Така че при тях, ако имаме двама души, по-слаб и по-дебел, вторият ще живее по-дълго. Защото означава, че слабият има толкова тежка болест, че тя му е изяла килограмите. Това важи и за хората над 60-годишна възраст, защото от старост също се отслабва. Възрастните с леко наднормено тегло живеят толкова, колкото тези с нормално тегло.

– А как стои въпросът с високото кръвно налягане, от което много българи страдат?

– Човек трябва да си знае кръвното и ако е високо, да го лекува. Нормата тук е 140/90. Единствено ако имате много рискови фактори: близките ви са умрели от инфаркт, имате наднормено тегло, пушите и не можете да спрете цигарите, само тогава се стремете към 120/80. Не казвам, че ще го достигнете. Но ако нямате всички тези фактори, 140/90 ни задоволява напълно.

Наред с кръвното трябва да кажем нещо и за пулса. Той означава колко пъти се съкращава сърцето в минута. Нормалният пулс на човек в покой е от 50 до 100 удара в минута. Под 50 е бавен, а над 100 – бърз. Ако пулсът ви е под или над нормалните стойности, това не означава, че сте болен, но е хубаво да ви види лекар. Обикновено, когато пулсът е бавен, горната граница на кръвното се качва, а долната пада. Важен е въпросът на кого доколко може безопасно да се качва пулсът при физически усилия. Формулата тук е 200 минус годините, на които е човекът. Много българи имат пулс над 100 удара и основна причина за това са цигарите.

ЦИГАРИТЕ НЕ УБИВАТ ЗАРАДИ ВИСОКОТО КРЪВНО. НЯМА ТАКОВА НЕЩО. ДАЖЕ КРЪВНОТО НА ПУШАЧИТЕ ОБИКНОВЕНО Е ПО-НИСКО ОТ ТОВА НА НЕПУШАЧИТЕ. ЦИГАРИТЕ КАРАТ СЪРЦЕТО ДА РАБОТИ ПО-ИНТЕНЗИВНО

В древна Индия са твърдели, че всяко живо същество се ражда с определен брой сърдечни удари. И когато броят на тези удари се изчерпа, то умира. Например, костенурките са със сърце, което бие с 25 удара в минута, и живеят 200 години. Сърцето на колибрито бие с 200 удара в минута и живее много кратко. Т.е. колкото един пулс е по-бърз, толкова съответният организъм живее по-кратко.

– Как влияят спортът и движението върху сърдечната дейност и кръвното налягане?

– За здравословен начин на живот човек трябва да се движи и да знае колко трябва да се движи на ден. Класическите постановки тук са, че през най-малко 4 – 5 дни от седмицата човек трябва да има поне по 45 минути умерено натоварване. Умереното натоварване е това, което ни кара да дишаме дълбоко. Такива са бързото ходене, плуването, карането на колело. Шляенето пред витрините на магазините не е умерено натоварване. Ако ходите и се връщате от работа за по 20 – 25 минути на ден пеш, значи всичко е ОК. Ако ходите с метро, слизайте на спирките преди работата и походете пеша. Ако сте с кола, спрете на по-далечен паркинг. Въпреки че не е много хубаво да ходиш активно покрай места и улици, където има оживено автомобилно движение, защото така дишаш отровите от отработените газове. Затова избирайте спокойни места за ходене за здраве. Има една постановка, че добра работа вършат и ежедневни кратки тежки натоварвания от по 5 минути, като бягането, вдигането на тежести, лицевите опори. Те обаче крият рискове от травми.

ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОМНЯТ, ЧЕ ДВИЖЕНИЕТО Е ПОЛЕЗНО, ДВИЖЕНИЕТО Е ЖИВОТ

Има една шопска поговорка: „Ако искаш да се отървеш от един възрастен човек, карай го да яде и да си лежи.”. Ние обаче искаме нашите пациенти да са живи и затова не им препоръчваме да лежат. Няма сърдечно заболяване, което да се лекува с лежане. Когато човек получи инфаркт, ние му слагаме стент. На втория ден се раздвижва в леглото, на третия из стаята и на четвъртия ден – у дома. Това го правим не защото мразим пациентите си и искаме по-бързо да ги изгоним, а защото от дълго лежане в болница файда няма, нито пък у дома.

Ние искаме хората да са живи, а без движение няма живот. Това, което още искам да кажа, е, че професионалният спорт не е здравословно нещо. Обикновено тези спортисти не са много здрави хора. Типичният пример е Дан Колов. Той е бил най-силният човек на планетата и никой не е можал да го победи. Този човек умира от туберкулоза. Организмът му не е могъл да се пребори с това заболяване. Когато един човек е в максимална и върхова спортна форма, организмът му е много уязвим към всякакви външни вируси и бактерии. Това е, защото целият ресурс на организма е впрегнат за мускулните съкращения и не му остава ресурс за защитата на самия организъм. Затова крайностите не са хубаво нещо. Когато спортистът е във висока спортна форма, той е в много крехко състояние. И ние това го виждаме непрекъснато по състезания и олимпиади. Високата спортна форма не е оптималната форма на здраве, а любителската. Затова в България трябва да има спортни терени и площадки за любителски спорт.

– Как стои въпросът с пороците, като алкохола и цигарите? Толкова ли са вредни те действително?

– По отношение на цигарите вие имате полза от тях, единствено ако ги произвеждате или продавате. Цигарите съдържат в себе си никотин, които природата е създала, за да убива буболечките, които ядат тютюневото растение. Освен това растението извлича тежките метали от почвата и ги концентрира в листата си. То расте върху почви, богати на желязо и други тежки метали, които се активизират от огънчето на цигарата, попадат в човешкото тяло и образуват много видове рак. Затова след ядрената авария районът на Чернобил беше обеззаразен, като там беше засаден тютюн, който трябваше да извлече радиоактивните материали от почвата. Този тютюн се твърдеше, че е унищожен. По този повод в Русия има един виц: „Събрали се руското ръководство да решават какво да правят с този тютюн. И един от тях предлага: „Да направим от него цигари, но да сменим надписа върху тях. На стандартните кутии пише: „Министерството на здравеопазването ви предупреждава, че тютюнопушенето е опасно за вашето здраве”. А на тези ще напишем: „МЗ за последен път ви предупреждава.”.

Алкохолът съпътства човека на този свят и ще остане, докато съществува човечеството. Досега никой не е успявал да се пребори с него и да го забрани. Дори и такива личности, като хан Крум и пророка Мохамед. Алкохолът действително действа като антистресов фактор. Има четири „лекарства” срещу стрес: алкохолът, хапчетата срещу стрес, религията и спортът. Ние препоръчваме, разбира се, последното. При алкохола също така не трябва да се отива в крайностите.

АКО ЧОВЕК ПИЕ ПО МАЛКО И ТОВА МУ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ И НЕ МУ ПРЕЧИ, НЕКА ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ПИЕ ПО МАЛКО. АКО ОБАЧЕ НЕ ПИЕ, ПО-ДОБРЕ ИЗОБЩО ДА НЕ ЗАПОЧВА

защото, като започне, не се знае къде ще спре. Прието е, че по едно пиене на ден за жените и по две за мъжете не са вредни. Трябва да се знае обаче, че алкохолът е канцерогенен, той причинява рак на всичко, до което се допре, и през всичко, което минава. Затова,

АКО ВАШИ РОДНИНИ СА УМРЕЛИ ОТ РАК, ДРЪЖТЕ СЕ ВНИМАТЕЛНО С АЛКОХОЛА. НАЙ-ДОБРОТО НЕЩО СИ ОСТАВА ВОДАТА

Ние препоръчваме на хората да пият вода. Причините са много. Първата е, че според една теория, животът за пръв път е възникнал във водата. Без вода живот няма. Нашата междуклетъчна течност много прилича на това, което е първичният океан. Има едно любопитно канадско проучване, което доказва защо някои хора имат повишен апетит. Според учените това е, защото всъщност те изпитват глад, когато всъщност тялото им има нужда от вода. И ако всеки път, когато изпитат глад, те пият вода, няма да има такива последици за организма си, като високо тегло и най-различни заболявания. Затова и всички диети за отслабване включват вода. Освен това водата намалява бъбречните и жлъчните камъни. Ако не пием достатъчно вода, получаваме обезводняване и главоболие. Разбира се, непрекъснатото наливане с вода също не е полезно. Ние просто трябва да си следим жаждата и цвета на урината, който трябва да е светложълт. Ако е почти прозрачен, май сме попрекалили с водата. А ако е много тъмен, това е сигнал за някакъв здравословен проблем и трябва да потърсим преглед при лекаря.

Ив. ГЕОРГИЕВ / Вестник Борба