Несигурността като възможност? Може, ако знаете как да я използвате

Завършилите MBA програми са обучени да превръщат несигурността във възможност, подчертават водещи корпоративни ръководители

Живеем в несигурни времена на кризи, причинени от съмнителни правителствени политики, войни, лошо финансово управление и постоянна летливост на пазарите на стоки и на борсовите пазари. Несигурността е стресираща. Тя поражда страх и кара хората и корпорациите да излязат от зоните си на комфорт. В много от случаите, това се определя като отрицателно събитие в живота, както в личен, така и в професионален план. Но, както и с всичко друго, монетата има две страни. Несигурността може да бъде както предизвикателство, така и възможност.

Несигурността и мистерията са енергиите на живота. Не им позволявайте да ви уплашат много, защото те държат скуката настрана и разпалват креативността,“ гласи един от най-известните цитати на Р. И. Фицхенри.

Бизнес, който гледа на несигурността като на възможност, знае как да я предскаже, да се справи с нея и да се възползва от нея. Когато накрая той изплува на повърхността, го прави като лидер на пазара със своите нови продукти, стратегии или политики. Несигурността може, разбира се, да доведе до големи пробиви, повишаване на увереността и растеж.

Икономическият шок от 2008 г. и голямата рецесия, която последва, не само че задълбочиха несигурността относно посоката на световната икономика, но също така разклатиха увереността на много бизнес лидери в способността им да предвидят бъдещето достатъчно добре, за да предприемат смели действия“, казва Лоуел Брайън, директор на офиса на McKinsey в Ню Йорк в своята статия “Динамично управление: По-добри решения в несигурни времена”. Всъщност, компаниите не могат да предскажат бъдещето, но могат да изградят организации, които да оцеляват и процъфтяват при всякакви възможни обстоятелства.

Ето защо в днешните несигурни времена, бизнесът се нуждае от тези лидери и мениджъри, чиито нагласи са настроени да видят несигурността по-скоро като възможност, отколкото като риск. Завършилият MBA програма е точно този човек.

Професионално развитие с MBA

Ясно е, че можете да имате достоен живот и кариера без MBA. Вие със сигурност можете да станете богат и влиятелен без такава степен, за което свидетелстват Бил Гейтс, Джеф Безос, Ричард Брансън и Амансио Ортега. Но когато създавате следващия Google, Tencent или Apple ще имате нужда от хора с подготовка, умения и мрежи, в осигуряването на които бизнес образованието е уникално добро. Има причина всички тези компании да наемат хора с MBA,“ пише Сали Е. Блаунт, декан на Училището по мениджмънт Келог при Северозападния университет в своето есе „Да, светът се нуждае от повече MBA”.

Според Блаунт светът се нуждае от лидери, които разбират задълбочено пазарите, връзката им с публичния сектор, както и философските, културните и социалните последици от глобалния растеж на бизнеса. „Ние се нуждаем от лидери, които напълно разбират тези пазари, в същото време са високо ефективни, не са справедливи, мили или мъдри. […] Нуждаем се от лидери, които са готови да се справят с предизвикателствата на нарастващото неравенство в доходите, безработицата, въздействието върху околната среда и културната хомогенезация, на които сегашните бизнес практики не отговарят адекватно.”

Защо MBA е толкова важна в несигурните времена?

MBA ви учи да мислите стратегически за вашата област или индустрия в контекста на по-големия свят на бизнеса. Курсовите работи по финансово счетоводство, управленска икономика, стратегия, управление на маркетинга и финансов маркетинг стоят в основата на вашите нови способности. Обучението по MBA ви учи да говорите езика на бизнеса. То ви помага да се изправите пред проблемите, които възникват в реалния свят на бизнеса и да не бягате от тях.

Както казва поговорката, „Добре дефинираният проблем е наполовина решен проблем“. Това илюстрира значението на концептуализационните стъпки във всяка методология за решаване на проблеми. Ето защо е важно да се обучат завършилите MBA програми поне на някои от основните елементи за това по какъв начин да се концептуализират и атакуват трудни проблеми.

MBA във времена на криза – Трябва ли да чакам да получа моята MBA?

Ето защо, освен професионалните умения и личните качества, MBA курсовете са безценни заради фокуса, който поставят върху преподаването на различни техники за решаване на проблеми, предоставяйки на присъстващите богат инструментариум с различни подходи, които те могат да използват, когато са изправени пред проблем. Методологията на решаване на проблеми, преподавана в тази научна степен дава възможност на завършилите да видят конкретен проблем от различни ъгли и да го разгледат в неговата сложност.

Проблемите, пред които сме изправени в бизнеса днес са многостранни. За да решите наистина даден проблем трябва да разберете всички негови аспекти и всичко около него,“ подчертава Даниел Киряков, MBA от Училището по мениджмънт в Йейл. Даниел, който е работил като анализатор с сферата на рисковия инвестиционен капитал, смята, че завършилият MBA програма е въоръжен с инструментариума за задълбочено проучване и анализ на перспективните инвестиции. MBA програмата ми даде основните умения, от които се нуждаех, за да извърша този анализ, а също така и с рамката и с начина на мислене за анализиране на подобни сложни проблеми. В края на деня искате да знаете дали тази компания е добра инвестиция и отговорът е просто да или не; но за да стигнете дотам трябва да преминете през няколко нива на проучване,“ добавя Даниел.

Брайън смята, че познанията, уменията и опитът на тези лидери ги прави по-подходящи от всеки друг да действат решително в подходящия момент. Тези мениджъри са също добре подготвени да изградят организационните способности, необходими за откриване на критичните проблеми на ранен етап и след това да използват преднината във времето за събиране на разузнавателни данни, да извършат необходимите анализи и да разсъждават върху последиците от тях.

Компаниите не могат да контролират времето, но те могат да проектират и построят кораб и да го оборудват с ръководен екип, който да го навигира в океана при всякакви метеорологични условия. Организациите, които стават по-гъвкави и опитни във вземането на критични решения в подходящия момент, разполагат с огромни възможности да превземат пазарите и печалбите на компании, които упорстват в управлението сякаш бъдещата бизнес среда е логично предвидима,“ пише Брайън.

Според Блаунт интелигентните, високо мотивирани хора ще преосмислят пазарите, растежа на горивото и ще работят с всички сектори да изградят силни, трансформиращи се организации. Но пазарите или правителствата няма да направят това сами; там стимулите просто ги няма. „Ето защо светът се нуждае от повече, не от по-малко, бизнес образование. Той е зависим от него,“ обобщава Блаунт.

Научната бизнес степен продължава да бъде един от най-предсказуемите пътища към успеха и финансовата стабилност и може да осигури пословичното издигане от относителна бедност до големи постижения и благосъстояние. В несигурни времена, като тези, които преживяхме от 2008 г. насам, тя тенденциозно привлича повече студенти, които правят тази връзка,“ твърди Сри Захеер, декан на Училище по мениджмънт Карлсън при Университета на Минесота.

Оригиналното съдържание на статията, написана от експерти на Access MBA, може да бъде открито тук: http://www.accessmba.com/mba-info/why-get-an-mba/mba-path-career-success/index.html