Някой е излъгал децата ви!

Някой е излъгал децата ви! | Диана

Скоро случайно попаднах на един нов популярен български филм и се загледах в него. Няколко нощи след това ми тежеше това, което видях, или по-скоро начина, по който беше представено.

Едно време, когато бях малка, в детските филмчета доброто и злото бяха диференцирани и ясно разграничени: Пепеляшка е добра, а мащехата ѝ е лоша. Пепеляшка става принцеса, мащехата умира от яд. Доброто се награждава с добро, злото – със зло.

Понеже харесвам анимации, продължих да ги гледам и с годините наблюдавах как се размива границата между черно и бяло. Как малко по малко се променя детското съзнание и разбиране за морал. Освен ругатните и сексуалните елементи, добрите герои започнаха да стават скучни, а започна да се акцентира върху това, че лошите не са съвсем лоши и е готино да бъдем като тях. Казвахме си – да, така е по-реалистично, но всъщност те командваха това кое да възприемаме за нормално и кое – не.  Светът ни моделира такива, каквито той желае да бъдем: като започнем от детските филми и минем през порното, сериалите, музиката и рекламите.

Да се върна на българския филм. Уважаван лекар на средна възраст се влюбва в млада стажантка, с която започва да работи. В началото тя е непреклонна, но той е много мил и любящ към нея и тя постепенно се влюбва, в последствие на което забременява от него. Жената на лекаря естествено е много зла, властна и студена, тя разбира за всичко е се опитва да отрови младата любовница. Дъщерята на лекаря (също млада лекарка, но не чак толкова млада, колкото любовницата) я намира кървяща и безсилна в кабинета и извиква баща си, той я преглежда, бди над нея, плачат заедно и накрая с радост установяват, че плода е все още жив. Това беше сюжета, но как беше представен той?

Горкият лекар беше измъчен от живота си и копнееше за любов. Младата любовница пък е отраснала без баща и грижа, затова тази възможност за връзка с по-зрял мъж я остави безсилна и размекна моралните и ценности. Така се гледаха в очите, така се държаха за ръцете… Цялата история между тях беше пресъздадена с толкова привлекателен драматизъм, че чак да ти се прииска да си на тяхно място. Присъствието на дъщерята на лекаря ни най-малко не ги смущаваше, защото в тяхната любов нямаше повод за срам. Любовта побеждава всичко, нали? И си заслужава да жертваме живота си на нейния олтар?!

Втората история в сюжета беше за млада жена, която си беше продала бебето. Въпреки че беше направила този чудовищен избор, един санитар се влюби в нея и започнаха връзка. Също така много драматично и красиво!

Шокирах се!

Действия, които водят до душевна, морална, духовна и физическа смърт се представят за привлекателни и чудесни!

И затова искам да ви кажа:

Някой излъга децата ви, че е готино да си бунтар, да не спазваш законите, да се противиш и да гледаш с пренебрежение към всички институции и власти.

Някой излъга децата ви, че няма нужда да уважаваш учителите, полицаите, лекарите, военните, чистачките по улиците.

Някой излъга децата ви, че важното в университета е да изкараш оценки по какъвто и да е метод, а не да се опитваш да научиш нещо.

Някой излъга децата ви, че е готино да пушиш цигари, че е красиво да гледаш как издишваш дима и правиш кръгчета от него.

Някой излъга децата ви, че е срамно да си в заведение и да не пиеш алкохол, че не можеш да се забавляваш без него, че алкохола те отпуска и те кара да се чувстваш щастлив.

Някой излъга децата ви да гледат ганстерски филми и да повтарят мутренски лафове, да повярват, че мутрите са готини и имат добри сърца, въпреки че пласират наркотици на деца и се избиват един-друг без да им мигне окото.

Някой излъга децата ви, че бракът е старомодна институция и че е съвсем приемливо да живеят и спят с когото им хрумне.

Някой излъга децата ви да експериментират с различни партньори, да се събират, разделят, да приемат като нещо нормално полигамията и хомосексуализма.

Някой излъга децата ви, че секса е просто една потребност – като храната и водата.

Някой излъга децата ви, че е срамно да се говори за вяра и за Бог, да се ходи на църква и да се търси смисъла на живота.

Някой излъга децата ви, че всички религии са еднакви и те нямат значение.

Някой излъга децата ви, че е готино да си лош и нацупен

Някой излъга децата ви да карат с мръсна газ и да не спазват правилата за движение, защото те са за загубеняци.

Някой излъга децата ви, че хляб, яден скришно е сладък и че всичко може да ти се размине, ако си тарикат.

Някой излъга децата ви, че трябва да се впишат в тази греховна и корумпирана система, защото не могат да я променят.

Някой излъга децата ви, че ако чувстваш любов към някого, ти трябва да имаш този човек на всяка цена, защото имаш право да бъдеш щастлив.

Някой излъга децата ви, че изневярата е нещо нормално.

Някой излъга децата ви да задоволяват всеки каприз на тялото си и да не познават самоконтрола.

Някой излъга децата ви да живеят, водени от емоциите, а не от разума си.

Някой излъга децата ви, че е готино да псуваш и да говориш нецензурни думи.

Някой излъга децата ви, че няма нищо лошо в това да си лош.

Някой излъга децата ви да правят всичко възможно, за да са скандални и различни.

Някой излъга децата ви да грабят с пълни шепи от света и че действията им нямат последствия.

Някой излъга децата ви, че не отговарят пред никой.

Някой излъга децата ви, че репутацията ти струва повече от съвестта ти.

Някой излъга децата ви, че парите са най-ценния ресурс.

ВНИМАВАЙ ТОЗИ НЯКОЙ ДА НЕ СИ ТИ!

Ваня Великова

https://estir87wordpresscom.wordpress.com/2016/06/03/%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d1%8a%d0%b3%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b8/