Ошо: Няма значение какво казват другите. Има значение какво правиш ти

Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив, или не.

Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновено.

Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого какво е правилно и какво – не. Животът е експеримент, в хода на който следва да се изясни какво е правилно и какво неправилно. Понякога може да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който ще получите полза.

Хората приемат всичко толкова сериозно, че това става бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.

Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре – в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. Лицето се променя. То постоянно се променя. Но трябва да имате проницателни очи, за да видите това.

Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало, побутнете се. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, ти си роб, не си свободен!

Тези, които ти пречат – не знаят какво правят. Те спят. Няма съзнание в тях. Отричат всичко, без да знаят какво наистина е добро. Такива винаги има. Дърпат те надолу, защото колкото повече се издигаш, толкова повече виждат своята низост. Завиждат.

Ако ти не станеш пример за тях, кой друг? Лошото е, както казваш, че между тях има и хора, които са близки до нас. Няма как, не можеш да угодиш на тези, които не знаят какво искат. Единственото нещо, което можеш да направиш, е да станеш пример за тях. Тези, които имат очи – ще го видят. Тези, които те обичат истински – ще те разберат.

Има много хора, които, докато казват “обичам те”, имат предвид – “не ми нарушавай спокойствието, свърши работата вместо мен, издържай ме, дай ми пари, подчинявай ми се”.

Ако някой те обича истински, ще го почувстваш в сърцето си. Истинската обич е само една. Тя няма вариации. Няма значение какво казват другите. Има значение какво правиш ти.

Изгрей като слънцето и тогава другите ще дойдат сами да се стоплят. А тези, които не искат – това си е техен избор. Слънцето грее, без да се съобразява с това кой какво иска. То грее, защото за това е родено.

Ошо