Откровено за несподеленото

Една статия за митове и легенди. Всъщност, не. Една статия за изискванията и очакванията към психолозите в света ИЗВЪН кабинета.

„Разбирай всички!“

Запомни много добре това, че: От теб като психолог се изисква да разбираш всичките си роднини, приятели, познати, братовчеди на братовчедите на братовчедите ти и всеки познат на познатите ти, с когото се запознаваш. Те от своя страна по никакъв начин не са обременени със задачата да разбират и подкрепят теб. Не разбира се, ти си психолог, оправяй се сам.

„Ти си безгрешен“

Много е важно да знаеш още от самото начало на професионалния си път, че ти няма да правиш никакви грешки, няма да имаш никакви проблеми в семейството си, няма ти самият да имаш каквито и да е проблеми и грижи.

 • Мъжът ти, ти изневерява?! Е, как така, нали си психолог?!
 • Детето ти се е сбило в училище!? Как може, нали си психолог, защо не си го оправил?!
 • Скарал си се с майка си!? Е, нали си психолог, как си го допуснал!?

„Навсякъде, по всяко време.“

Значи, ти като психолог, бъди наясно, че трябва да терапевтираш и да консултираш в магазина, на спирката, на улицата, пред входната врата, на стълбите, до кофите за боклук, на масата и на всяко друго място, на което се срещнеш с човек в нужда.

 • О, здравей, точно на време те срещам. Чакай да те питам набързо нещо, да ми кажеш какво мислиш като психолог?
 • А, здрасти, скоро си мислех да ти се обаждам, но ето, че се срещаме в магазина. Имам един проблем, да ми кажеш набързо как да го реша?
 • Много хубава вечеря, а да те питам нещо по-сериозно, имам една дилема и се чудя какво решение да взема?

„Приятели = клиенти“

И така, да обобщим с едно изречение: С приятелите си трябва да се държиш точно така, както се държиш с клиентите. Това включва, 24/7 да пазиш поведение, да говориш умни неща, да не си позволяваш излишно себеразкриване и проява на емоция. Ще изглеждаш неадекватно, ако го направиш, все пак си психолог. А, ако случайно, сгрешиш и го направиш, веднага ще получиш напомнянка:

 • Ти така ли говориш с клиентите си?
 • Е, ти така, ако говориш с клиентите си, май няма да имаш много!
 • Леле, ако си толкова емоционален и с клиентите си не те виждам в бъдеще.

„Ти си НЕчовек“

Това се явява продължение на горното, тоест- Ти всъщност нямаш емоции, не изпитваш страдания и не се случва никога да имаш нужда да си поплачеш на нечие рамо. Чудиш се как това „пасва“ с ролята на психолога да изпитва емпатия и да съпреживява болката на другите? Продължавай да се чудиш.

 • Защо ревеш сега, нали знаеш там как да си оправиш емоциите?
 • Подтиснат ли си?, ама нали си психолог?, Ми, излекувай се по-бързо.

„Магьосник, врачка, няма такава професия“

Така, стигнахме до края, в който трябва да ти стане ясно следното: За да се опази вселенският баланс, освен всичко изписано по-горе, в живота ти много важна роля ще играят хората, които ти казват, че ти всъщност не съществуваш:

-Психолог ли? Това какво е, нещо като врачка?

– Да отидеш на психолог е като да отидеш да си лееш куршум, само че по-скъпо.

– Психология ли си завършил? Че какво работиш с това образование?

ПСИХОЛОГ – съществително, мн. психолози, м. – Някой, който решава проблем, какъвто не знаеш, че имаш, по начин, който не разбираш. Виж още: вещер, магьосник.

Автор: Емилия Сотирова

Източник: https://sovapsychologist.com