Пазете майките си, не разбивайте сърцата им

Времето е безмилостно и рано или късно прибира близките ни, а сред тях и най-скъпия ни човек – нашата майка. Тя е единствена, за нея в сърцето на всеки е отделено много съкровено и специално място. Майката ни дава живот, до нас е докато растем и плаща цената за нашия живот и порастване със собствените си години. Така правят истинските майки – те са до леглото ни, докато боледуваме, тяхното лице е на прозореца, когато закъсняваме и тя е най-щастлива от победите, които постигаме в живота си.

А ние толкова рядко им казваме колко ги обичаме, колко се нуждаем от тях.

Животът ни поднася всичко и ние често сме жестоки, когато си изкарваме на тях насъбраната горчивина, когато ги пробождаме с жестоки думи, изливайки насъбраната болка, за която те нямат никаква вина. Един ден тях няма да ги има и ние горчиво ще съжаляваме за непотърсената прошка за подобни думи. Затова никога не им казвайте:

1. „Нямам време“

Майка ти те е носила 9 месеца, не е спала нощем, когато си бил бебе, работела е неуморно, за да плати образованието ти. Дори когато е била болна, тя е става по тъмно, за да приготви закуската, докато ѝ се е искало да си легне и … повече никога да не стане. Когато не ѝ се е говорело с никого е изслушвала твоите наивни, но все пак важни за теб детски проблеми. И нито веднъж не ти е казала: „Нямам време“.

2. „Мразя те“

А тя те обича. Независимо от всичко. Дали си успешен бизнесмен, ненамиращ време да я види с месеци, скромен работник или пък пълен непрокопсаник, вземащ месечната ѝ пенсия, за да живее.

3. „Това няма да го ям!“

Е, стани и го направи сам (сама). За да ти го приготви майка ти е стояла край тенджерите с часове. Не ти харесва? Опитай ти да го направиш, може и да ти се получи по-добре.

4. „Ти си ме отгледала такъв (такава)“

Възможно е и да е допускала грешки във възпитанието ти (все пак няма училища за майки), но тя не е ли искала много искрено да направи от теб човек? И защо трябва да ѝ хвърляш в лицето вината за твоите собствени недостатъци? Толкова ли е трудно сам да поработиш над тях?

5. „Ти никога не си обичала татко“

Така ли? А ти как си се появил на бял свят?

6. „Татко правилно направи, че те остави“

Това е най-страшното, което можеш да кажеш на всяка жена и никога не трябва да го правиш. Някога майка ти е срещнала баща ти и го е обикнала. Толкова силно, че е поискала да му роди дете. И така си се появил/а ти. При раздялата тя е страдала, но е намерила сили да те отгледа. Плакала е скрито нощем, за да не виждаш сълзите ѝ. И най-вероятно го прави и сега…

7. „Ти няма да разбереш“

И какво искаш да кажеш с това? Знай, че тя наистина и искрено ще се опита да те разбере и ако някой изобщо може да те разбере, то това е тя.

8. „Ти си необразована. Дори средно нямаш. Не ме учи!“

А кой, с неговия „необразован“ ум е намерил начин да плати за твоето образование. И сега това ли трябва да чуе?

9. „Ти никога не си ме обичала“

Как можа да го кажеш? Я си представи как ще се чувстваш, ако чуеш тези думи от собствените си деца?

10. „Ти ми провали живота. Ти не си ми майка“

Не трябва да казваш това на майка си никога. НИКОГА и точка по въпроса. Без коментари!

Пазете майките си! Не разбивайте сърцата им…