Пет факта за болката

Пет факта за болката | Диана

Учените не разбират болката.

Когато ви боли, вие го усещате и го знаете много добре… Но ако учените можеха да разберат как действа болката и защо, може би щяха да са от по-голяма полза. Едно от официалните описания на болката е „неприятно чувство или емоционален отговор на такова.“ Понякога болката е резултат на очевидна травма. Друг път е причинена от увредени нерви, които не се откриват лесно.

„Болката е сложна и надхвърля нашата способност да я дефинираме ясно. Тя е много повече от прости електрически сигнали и сензорно възприятие. Болката е сложна смесица от емоции, култура, опит, дух и усещане.“ – казва Катрин Уинър, директор на Американската академия по изследване на болката.

Мигрената и секса.

Това може да не елиминира фразата „Не тази вечер, скъпи. Боли ме главата…“, но изследване от 2006г откри, че страдащите от мигрени имат 20% повече сексуално желание от онези, страдащи от обикновено главоболие.

Това говори, че сексуалното желание и мигрените може би се повлияват от един и същ химикал в мозъка и разглеждането на тази връзка може да помогне за създаването на по-добри лекарства.

Жените изпитват повече болка.

Всеки мъж, който е гледал как жена ражда по естествен начин, може да се закълне, че жените могат да понесат всичко. Истината обаче, мъже, е че боли повече, отколкото можете да си представите. Жените имат повече нервни рецептори от мъжете. Например имат 34 нервни окончания на квадратен сантиметър по лицето, докато при мъжете броят е само 17.

Като цяло жените изпитват повече болка през живота си и сравнено с мъжете изпитват болка в повече части от тялото си и за по-дълго време.

Някои животни не усещат болка.

Изследването на животните може да се окаже ключа към края на човешкото страдание. Да вземем например обикновените къртичести плъхове – голи и напълно слепи същества. Учените са открили, че те не усещат нито болката от изгаряща киселина, нито лютивината на чили чушките. Ако успеят да разберат защо това е така, специалистите може да стигнат до нови обезболяващи терапии за хората.

През 2006г учените успяха да проследят пътя за електрическите сигнали на хроничната болка при плъховете и се надяват по този начин да получат по-добро разбиране за хроничната болка у хората. Омарите също не усещат болка, дори когато се варят живи.

Хроничната болка свива мозъка.

Ако страдате от хронична болка, знаете колко деморализиращо и изтощително е това, физически и психически. Може да попречи на ежедневието ви и да ви направи раздразнителни по причини, които никой друг не разбира. Това обаче е само половината от историята.

Хората с хронични болки имат мозък с до 11% по-малък от на останалите хора. Учените не знаят защо. „Възможно е да се дължи на стреса от живота с подобно състояние. Невроните се преработват или изтощават от активността.“ – обяснява Ваня Апкариан, ръководител на изследването, довело до откритието.