Погледнете в себе си

Четири начина, по които интроспекцията ви помага да възстановите връзката с истинското си аз.

Като човешки същества, ние винаги изпитваме най-различни чувства – от щастие и гняв до меланхолия и неудовлетвореност. Понякога обаче емоциите ни изключват от нашата същност и се изгубваме в хаоса на живота.

В тези случаи имаме нужда да обмислим и обработим емоциите си. Специалистите наричат това самонаблюдение. Когато изследваме душата си, ние сме в състояние да анализираме нашите мисли и начина, по който реагираме на различни ситуации.

Ето какви са ползите от това да погледнете навътре в себе си:

1. Разбирате съществуването си

Първо, вие имате нужда да разберете, че сте малка, но важна част от тази Вселена. Вашите действия и разсъждения движат света. Например, ако сте честен човек, вие възпроизвеждате силата на честността в хората около себе си. Вие влияете на останалите хора именно чрез отношенията си с тях.

С по-прости думи, всеки от нас влияе на света. Затова е важно е да разберете личността, ценностите и желанията си. Трябва да осъзнаем, че ние можем да управляваме промените в света и не сме тук просто, за да консумираме ресурси.

2. Ще станете просветлен човек

Големите духовни водачи се освобождават от робството на невежеството, когато се откъсват от светските занимания. Няма вътрешни конфликти, просто умствена хармония и спокойствие, които ви осигуряват вътрешен мир.

3. Ще се успокоите

Нервната енергия е това, което ни пречи да виждаме нещата в перспектива. Когато сте притеснени, вие автоматично предполагате най-лошото и изгубвате решението от погледа си.

С други думи, умът ви е склонен да се спира на неблагоприятните последици от дадена ситуация, а не на разрешаването на проблема. Самонаблюдението ви дава правилната рамка, в която да сложите проблемите, така че да намерите тяхното решение.

Това ви учи как да реагирате в различни ситуации, а не да се паникьосвате и обърквате.

4. Мислите ви са по-ясни 

Имате вътрешното знание да реагирате по най-добрия начин в дадена ситуация, а не да действате импулсивно.

Представете си спор, когато вместо да изслушате другата страна, вие просто мислите за отговора, който ще ви помогне да победите опонента. Самонаблюдението ще ви помогне да намерите най-добрия отговор и решение на базата на обективното мислене, а не на емоцията.

И така, да погледнете в душата си и да използвате своите вътрешни енергии, със сигурност ще ви донесе вътрешен мир.

Как да се свържете с тази енергия? Чрез ума си. Когато размишлявате, вие сте склонни да видите голямата картина, да се запитате каква е целта ви на тази планета и да откриете по-лесно отговорите.

Източник: learning-mind.com