Разпознайте тактиката на нарцисиста и не падайте в капана му

Ще разпознаете нарцистичния тип по това, че те често са „душата на компанията“, обират цялото внимание в компанията и се отличават с някакъв особен чар, на който никой не може да устои. Е, той владее своята техника за омагьосване, която работи безотказно. Неговата цел е другите да го обожават, да му се възхищават и да го боготворят на всяка цена, защото само по този начин егото му бива подхранено.

Е, факт е че за нарцистичните хора другите и включително любовния партньор, са обекти, от които или има полза, или не. Факт е, че тези обекти са хора с истински чувства, които страдат – особено под влиянието на неговите манипулативни стратегии. Затова е добре да знаем кои са най-явните признаци на неговата нарцистична стратегия. Да, за да предпазим себе си.

Той не проявява емпатия

Липсата на емпатия е определящо качество за нарцистичния чаровник. Той обаче много добре разбира тази своя липса и успешно може да се преструва, демонстрирайки разбиране, (от)даване и неегоистичност, когато има някаква лична облага. Но обикновено това е лишено от всякаква емоция. Тази демонстрация продължава много кратко, тъй като това е игра, която не може да издържи дълго време. Ще разпознаете нарцисиста по това, че всеки разговор е насочен към него. Дори когато искате да споделите нещо за себе си, той ще заговори за своите подобни терзания, за да върне прожекторите обратно към себе си. Е, все пак той е „звездата“.

Той се променя рязко

Народната мъдрост „С какъвто се събереш, такъв ставаш“ със сигурност е измислена, за да опише някой нарцистичен чудак. Той е като хамелеон и се променя спрямо хората около него. Както и спрямо облагите, които може да извлече от конкретните хора. Ще познаете нарцисиста, защото той преиграва, но играта му не е много продължителна. Веднъж е общителен, усмихнат, мил и обаятелен, а в следващия момент – студен и коравосърдечен.

Внимавайте! Това е стратгия, която може да докосне струните на самолюбието ви и да ви направи зависими от неговото положително отношение. Може би си задавате въпроса „Какво направих, за да стане той толкова студен и отдръпнат? Какво не ми е наред?“ –  е това е тактика, която цели да разклати самоуважението ви, за да станете по-лесна за управление марионетка.

Той ще ви зареже веднага след като получи това, което иска

Да, ако до вас има нарцисист, вероятно той иска нещо от вас. И след като го получи просто ще си обуе обувките и ще си тръгне, без да помисли за вашите емоции и чувства. Характерно е за нарцисиста да се интересува само от себе си и в интерес на истината изпитва огромни трудности да се свързва с хората, а още по-големи – да обича. Ако случаят е такъв, просто научете уроците си и бъдете внимателни следващия път, когато около вас се появи изключително обаятелен, но и нарцистичен чаровник!

Източник: https://www.ilady.bg