Съветите за успех и богатство на Вълка от Уолстрийт

Съветите за успех и богатство на Вълка от Уолстрийт | Диана image 3

Едва ли има някой, който след излъчването на бомбастичната кинолента на Мартин Скорсезе все още да не е чувал за Джордан Белфорт – Вълка от Уолстрийт.

Във филма, неподправено и без задръжки, Леонардо Ди Каприо пресъздава живота на Джордан в детайли – неговия път от млад служител, който пристига на Уолстрийт с градския транспорт, до финансов гуру, който управлява милиони долари с лекотата, с която посяга към всевъзможни забранени субстанции.

Малцина са тези, които обръщат внимание на бизнес уменията, които притежава Джордан и принципите, от които се води по пътя към върха. Без тях Белфорт вероятно щеше да е поредният неизвестен средностатистически служител на Уойлстрийт с афинитет към наркотиците и платената любов.

2014-09-25-jordanbelfort_courtesyRogersCowan

Днес, години след описаните в биографичните книги и филм събития, Джордан Белфорт е всепризнат бизнес консултант и един от най-известните и скъпоплатени лектори на корпоративни обучения по продажби заради своите мотивационни речи. Затова в края на филма е „скрито“ пред очите на всички едно симпатично намигване към запознатите с живота и личността на Джордан – самият Джордан представя себе си (Леонардо Ди Каприо) като лектор на обучителен семинар по продажбите пред затаилите дъх мениджъри.

КОЕ ОВЪЛЧВА ВЪЛКА ОТ УОЛСТРИЙТ? КОЕ ПРЕВРЪЩА ДЖОРДАН БЕЛФОРТ В ДОБРЕ СМАЗАНА МАШИНА ЗА ПАРИ, КОЯТО МУ ОСИГУРЯВА ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ РАЗГУЛЕН ЖИВОТ?

След като се отказва да учи за зъболекар, каквото е желанието на родителите му, младият Джордан влиза в бизнеса с месо и морски деликатеси.
Да, точно така – свински пържоли и скариди са сред продуктите, които младият Вълк започва да продава от врата на врата. Той не се впуска веднага в търговията с акции на световноизвестната нюйоркска улица, а кръстосва кварталите и лично предлага своята стока на клиентите.

„Това беше първият път в моя живот, когато осъзнах, че имам дарба да продавам“ – казва той. „През първия ден счупих фирмения рекорд по продажби, а на първата седмица надминах многократно рекорда и усетих как парите потичат към мен. На устата ми винаги идваха правилните думи и знаех инстинктивно какво да кажа.“

Успехът идва при Джордан и неговия съдружник, вследствие на което бизнесът с месо и месни деликатеси се разраства. Наемат агенти по продажбите, които са под личното ръководството на Белфорт.
Един ден, по време на общо събрание, пред тях той изнася първата си мотивационна реч, която се оказва повратна точка в живота му.

„Думите започнаха да бълват сами от устата ми. Заизливах безупречни мисли. Докато се усетя, започнах да им проповядвам, да навлизам в най-дребни подробности за неща, които дотогава и през ум не ми бяха минавали. Не мога да ви опиша колко удивен бях сам на тази си способност да говоря. Резултатът се проявяваше мигновено, четях го в очите на всички присъстващи агенти. Буквално ме боготворяха.“ – споделя с вълнение Джордан.

Оттук нататък Джордан осъзнава завинаги силата на своето слово и мотивацията, която създава у своите слушатели. Той се превръща в новатор на Уолстрийт с редовните събрания, на които говори пред своите подчинени. За тях той постепенно става митичен водач, когото са готови да следват до края на света… и след него. По време на всяка реч очите им излъчват светлината, присъща на фанатичен ентусиазъм, а последвалите резултати са повече от удивителни. Джордан слага началото на култ към собствената си личност, а служителите му се превръщат във фанатизирани последователи на финансовия гуру.

Вълка от Уолстрийт

Самият Джордан нескромно признава, че може да превърне всеки хлапак, потърсил препитание в неговата фирма, независимо от неговото образование, произход, раса, с малко желание да пробие във финансовия свят, в успял брокер за шест месеца. Вълка успява да мултиплицира видимия стремеж на всеки, пожелал да се гмурне в дълбоките води на търговията с акции, и да го изкара над повърхността на посредствеността като богат брокер.

Вяра в собствения успех

Като всеки успял човек, който е осъществил собствените си мечти, и Джордан Белфорт поставя на челно място несломимата вяра в собствените сили и крайния успех, независимо от усилията и цената му.

Единственото, което ви дели от целта ви, са извиненията, които си повтаряте защо не можете да я постигнете“ – гласи една от емблематичните фрази на Вълка от Уолстрийт.

„Успешните хора са 100% убедени, че са господари на своята съдба, те не са жертва на обстоятелствата. Те създават обстоятелствата и ако обстоятелствата около тях са неблагоприятни – те ги променят“ – продължава Джордан, убеден в силата на собствените си сили.

Благодарение на силната вяра в успеха Джордан не се отказва, въпреки провалите, които бележат началните му стъпки в бизнеса.

Денят, в който взима изпита си за брокер, е 19 октомври 1987 г. „Черният понеделник“, когато неочаквано индексът Дау Джоунс се понижава с 22,6 процента за един ден и низходящата тенденция застига всички големи световни борси.

Фирмата, в която започва работа като брокер, е закрита скоропостижно след започването му.

„Без действие и най-хубавите намерения в света са нищо повече от… намерения.“

Ясна визия за бъдещето

За Джордан има голяма разлика между визията и целите. Едно от забележителните и неоспорими качества на Вълка от Уолстрийт е способността му да си създава изчистена и завладяваща представа за бъдещето. Това е и една от причините за успеха на речите му – само с няколко изречения пресъздава бъдещето пред своите служители по завладяващ и неподправен начин.

За повечето хора целите са като висок връх, който искат да изкачат. Много от тях си остават с искреното желание и само се взират в далечината, заявявайки гласно или негласно с пожелателен тон. Джорждан Белфорт казва:

„Победителите изпозлват думите „трябва“ и „ще“.“

Визионерите виждат ясно как ще изкачат върха и какво ще видят от него. Те не се фокусират върху единичната цел, а изграждат цял един нов комплексен свят в съзнанието си. В момента, в който въведат хората около себе си в този свят, те се превръщат в лидери.

„Да имаш визия не е като да имаш цели. Целите не значат нищо. Има нещо над целите и това е визията.“

За Джордан всичко е въпрос на гледна точка. Успехът е плод на провала, пречупен през призмата на упорството.
Казват, че Стив Джобс е имал способността да изкривява реалността и да убеждава своите подчинени, че реалността е такава, каквато той я вижда.
Белфорт прави същото със своите подчинени и клиенти. Той им разкрива един нов свят, обрисува им в детайли своята визия за бъдещето и им показва пътя към успеха.

„Когато промениш начина, по който гледаш на нещата, и нещата, които гледаш, се променят. Вие се нуждаете от визия. Нещо, в което да вярвате искрено и силно. Нямам предвид цел. Целите са предвестник на провала.“

Мисли сякаш вече си богат

„Аз вярвам в пълното задълбочаване – ако искаш да си богат, трябва да мислиш като богат. Трябва да се отървеш от мислите, които те правят беден и да ги замениш с такива за богатство.“

Освен да вярваш в собствените си сили и да мислиш като че вече си заможен, за Джордан е решаващо да действаш, сякаш вече си постигнал успех.

„Действайте сякаш вече сте се замогнали и със сигурност ще го постигнете. Действайте сякаш имате непоклатима и недостижима самоувереност и хората ще имат увереност във вас. Действайте сякаш имате невъобразим опит и хората ще се вслушват в съветите ви.  Действайте сякаш сте постигнали грандиозен успех и със сигурността, с която стоя сега пред вас, ви гарантирам – вие ще постигнете успех.“

„Ако искаш да си богат, никога не се отказвай. Ако имате постоянство бързо ще се откроите сред останалите. Но най-важното – ще учите. Вероятността да се провалите е голяма. Но това не е защото вие сте провал, а защото не се научили достатъчно. Следващия път постъпете различно. Един ден ще направите нещата правилно и ще успеете. Провалът е ваш приятел.“

Отървете се от миналото

Jordan-Belfort-Picture-Quote

За Джордан миналото е отправна точка за настоящето и учител за бъдещето. Ако постоянно се вглеждате в миналото, то ще се окаже спирачка за вашето развитие.
Като голям кораб, който е пуснал котва, а иска да се движи на пълни обороти.
По-скоро трябва да използвате миналото, за да се поучите и да извлечете максимална полза.  Казват, че в природата от всички живи същества само човекът може да допусне една и съща грешка няколко пъти.

„Няма значение какво се е случило в миналото, вие не сте вашето минало, вие сте знанията и способностите, които сте придобили от миналото. На това се основава всяка промяна. Ако сте преживели по-лошо от най-лошото и все още дишате, то трябва да се поучите от това.“

Имайте високи стандарти

Високите стандарти са полезни за вас и хората около вас. Не се задоволявайте с доброто. Стремете се към най-доброто. И ако го постигнете, винаги можете да помислите за още по-добро. Само така си гарантирате развитие. Застоят е пагубен.
В живота на Вълка тази максима има разнопосочно проявление и противоречиви последици.
От бизнес гледна точка това му гарантира шеметния успех, а в комбина с незаконните финансови практики го превръща в несметно богат.
Стремежът му към по-добро от най-доброто го кара да напусне вярната си първа жена и да се ожени за ослепителната блондинка Надин.
Партитата, които организира, са буквално умопомрачителни и меко казано скандални. Не остават назад и корпоративните тийм билдинги, които са колкото изобретателни, толкова и извратени.

„Когато имате ниски стандарти, вие вредите на всички, които са част от живота ви, особено на тези, които обичате.“

Обобщение

Нека не забравяме как завършва шеметното издигане на Вълка от Уолстрийт – с болезнено падане и приземяване в затвора за 22 месеца. Затова не е разумно да абсолютизираме всяка негова дума и мисъл.
Трябва да вникнем в неговата философия и да я тълкуваме комплексно. Да си изградим собствена визия за успеха и да почерпим от чуждия опит.

Джордан пише своята автобиография в затвора, което му дава време да осмисли живота си и да систематизира своите силни и слаби моменти.
Не е нужно да стигате дотам, за да правите оценка на своя живот.

Рецептата за успех не е една. Историите на успелите хора са толкова различни, на моменти дори взаимноизключващи се, колкото са многото книги, които виждате на рафтовете в книжарниците със съвети как да подобрите живота си и да преуспеете.

Въпреки това има универсални съставки, без които няма как да „сготвите“ своята порция успех и благосъстояние. Неизменно ще ги срещнете в биографиите на хора като Стив Джобс, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и всички други успели личности.

Без упоритост, визия за бъдещето, предприемчивост, емоционална мобилност, целеустременост, решителност, смелост и находчивост успехът винаги ще ви се изплъзва.

Ако последвате поне част от съветите на Джордан Белфорт и ги приложите в ежедневието си, вероятно ще подобрите живота си значително. Има и шанс да забогатеете.

Със сигурност обаче ще направите скок в личностното си развитие. Само от вас зависи колко високо ще скочите и как ще се приземите.