Шест страхове, които пречат на хората да забогатеят

Шест страхове, които пречат на хората да забогатеят | Диана

Според Наполеон Хил, автор на класиката в сферата на личните финанси от 1937 г. “Мисли и забогатявай,” съществуват шест основни страхове в живота и всеки човек ги изпитва в определен момент.

Тези страхове са психологическите причини, според Хил, които пречат на някои хора да забогатеят. Хил твърди, че “страховете не са нищо повече от състояние на ума” и че “състоянието на ума на човек може да бъде контролирано.” С други думи, можете да избегнете тези страхове.

Той обаче пише, че “преди да овладеем даден враг, ние трябва да знаем името му, навиците му и къде живее.” Идеята на Хил е, че успехът е не само това колко пари печели човек, а и как избира да мисли. Ето и кои са тези шест страхове:

1. Страхът от бедността

Според Хил страхът от бедността е най-деструктивният и най-трудният за овладяване от тези шест. Това е така заради нещото, което Хил нарича “умопомрачение по парите.” Хората “се преследват” едни други във финансово отношение, за да спечелят най-много пари. Авторът посочва, че “човек е считан за по-малко от праха на земята, освен ако няма голяма банкова сметка.” Според Хил, “нищо не носи на човека толкова страдания и унижение, колкото бедността!” За да преодолеем този страх, според Хил, трябва да се стремим към това да забогатеем и напълно да изключим опцията да сме бедни. Трябва да нямаме желание да приемаме бедността.

2. Страхът от критики

Хил казва, че корените на този страх могат да бъдат проследени до времената, когато хората са били изгаряни на кладата, ако са изразявали схващания, различни от общоприетите. Той пише, че критиките често се превръщат в самоизпълняващо се пророчество, което може да попречи на хората да успеят и да забогатеят. Според автора критиките не правят нищо друго, освен да насаждат страх и обида в хората, и родителите, роднините и работодателите не би трябвало да ги използват: “Работодателите, които разбират човешката природа, извличат най-доброто от хората не чрез критики, а чрез конструктивни предположения.”

3. Страхът от лошо здраве

Хората се страхуват от болестите, защото знаят, че в някои случаи могат да доведат до смърт. Според Хил, хората се страхуват от болестите и заради “икономическите последици”, които една болест може да има върху човек. Например, сериозно заболяване може да попречи на способността ви да работите, което също така би ви лишило от средства за препитание. Атворът споменава хипохондрията и твърди, че хората често са създатели на собствените си болести. Колкото повече хората мислят, че са болни или им се казва, че са болни, толкова по-вероятно е да се разболеят, което може да се отрази негативно на способността им да достигнат целите си по отношение на богатството.

4. Страхът от загуба на любов

Според Хил този страх идва от “полигамния навик на човек да краде партньора на друг човек.” Според него, това е най-болезненият от шестте страха, който “вероятно нанася най-много щети на тялото и ума, от който и да било от другите страхове, тъй като често води до душевни болести.” Според автора този страх кара хората да се доверяват по-малко и да рискуват повече, което, от своя страна, може да доведе до там да харчите повече пари, отколкото имате, и да трупате задължения.

5. Страхът от остаряване

Според Хил, зад страха от остаряване на хората стои страхът от вероятността от бедност. “‘Приютът за бедни не е нищо красиво,” пише Хил, цитиран от Business Insider. “Това смразява ума на всеки човек, който е изправен пред възможността да му се наложи да прекара последните си години в приют.” Авторът посочва, че старостта заплашва не само икономическата свобода и независимостта, но и физическата свобода и независимост на човека.

6. Страхът от смъртта

Страхът от смъртта идва от страха от неизвестното, казва Хил. Никой не знае наистина какво идва след смъртта и по тази причина тя плаши хората. Хил казва, че страхът от смъртта води до “липсата на цели” и “липсата на подходяща работа.” Без работа е трудно човек да забогатее. Според автора, за някои хора това е най-жестокият страх. В същото време, той смята, че страхът е безполезен. “Смъртта ще дойде, без значение какво някой мисли за нея,” пише Хил. “Приемете я като необходимост и отстранете тази мисъл от ума си. Трябва да е необхoдимост, иначе нямаше да идва въобще.”

Източник: www.profit.bg