Ще искате да рециклирате абсолютно всеки боклук, след като видите тези снимки…

Ще искате да рециклирате абсолютно всеки боклук, след като видите тези снимки... | Диана image 1

Попаднахме на снимки, които не могат да се опишат. Те трябва да бъдат разгледани и осмислени лично. От всеки. От всички…

Замисляли ли сте се коя е най-голямата грешка на природата? Често стигаме до един единствен извод: човекът. Сякаш появата на нашия вид е малшанс за всички останали на планетата. Ние сме като Черен Петър, синоним сме на лош късмет, действаме като черна котка за суеверните… Ние сме ходещо, говорещо и мислещо зло. Защото причиняваме това:

Какъв е шансът да захвърлите боклука си през прозореца на колата? Огромен. Липсата на възпитание, култура, морал, каквито и да било ценности, но най-вече – човечност, допринасят много за едно единствено действие, извършващо се с китката на лявата ръка. А какъв е шансът захвърленият боклук да убие живо същество? Веднага ще намерите поне 2 оправдания, с които да смекчите постъпката си, но такива неща се случват. Всеки ден. С много животни. Случват се и с хора. Защото немърливостта на едните човеци, е пагубна за много други.

Разбира се, тук не изнасяме отворена лекция за това как е редно да се държим като гости на тази планета (защото сме тук за малко!). Смятаме, че възпитанието в семейството е основата за надграждане на елементарно отношение към природата. Природа, която не ни принадлежи на планета, която е толкова наша, колкото и на останалите живи същества, които я обитават. И въпреки това, човекът продължава да се счита за весдесъщ, за правораздаващ, за знаещ-най-добре-и-можещ-най-много и имащ право НА и НАД всичко. Това е основно погрешно разбиране, с което израстват поколение след поколение.

Ето тази всемогъща сила, която човекът си е приписал и му дава правото да изхвърля изкуствените си боклуци, човешките си отпадъци, непотребните си стари вещи извън кофата за боклук, води до последици като:

Бездомна коала…

Това не е динозавър. Това е птица, която е имала нещастието да попадне в нефтен разлив.

Знаете ли, че повече от 1 милион морски птици и 100 милиона бозайници биват убивани всяка година, благодарение на човешкото замърсяване? Очевидно е необходима спешна промяна в начина ни на живот. И в начина ни на изхвърляне на боклуците.

Следващите снимки са сърцераздирателни. Показват ужасяващата реалност, която хората причиняват навред. Това е истина и се случва по целия свят.  Шокиращо е колко пагубно въздейства човешкото присъствие върху околната среда и какви бедствия сме способни да причиним най-вече с лекомислието си и пълната незаинтересованост от нещо друго, но собственото си удобство. Ако тези снимки не ви вдъхновят да събирате боклука си разделно или поне да не го изхвърляте без да му мислите много – където ви падне, то тази статия не е за вас. И вие не сте за тази планета. Вашият живот може да е устроен чудесно, но техният не е. И за това сме виновни всички.

Mexico City и неговите 20 милиона жители…

Малки костенурчета, убити от отровите в околната среда.

Bangladesh

Бял лебед изгражда гнездото си сред пластмасови боклуци.

Боклукът на добре развитите държави, винаги се озовава в страните от третия свят.

Жабче в замърсени води.

Този рак живее в счупена бутилка.

Филипините

Млада миеща мечка с рибарска кукичка, закачена за муцунката си.

Бали. Когато дъждовете започнат, целият този боклук отива в морето.

Мароко. И котка, която събира слънчеви лъчи сред боклуците.

Мумбай

Ню Делхи, Индия

Река Меконг

Пекин в облак от смог

Последното нещо, което можеш да почувстваш след тези снимки, е гордост от това, че си човек, когато човечеството е синоним на… боклук.

Източник: www.radioenergy.bg