Смелост! Това ни трябва, за да почувстваме любовта, щастието и самия Живот!

Смелостта ни е нужна така, както ни е нужно да дишаме! Без смелостта да се изправим срещу Живота, срещу неговите бури, приливи и отливи, ние никога няма да почувстваме нито любовта, нито радостта, нито самия Живот!

Единственото средство за преборване на страха – на всички страхове, е смелостта. Не сляпата и отмъстителна храброст на самурая, а онази, основаваща се на надеждата и любовта, на позитивното. Трябва да се въоръжиш с друга смелост, която не се вдъхновява от физическата сила и бойните умения, в основата й са хората, тяхната емоционална устойчивост и способността им – индивидуална и колективна – да градят.

В наше време истинската храброст се състои в сътворяването на ценности. Единственият начин да победиш страха е да създаваш стойностни неща…

Най-силните обвинения идват от хората, които изпитват най-силен страх. Те не си дават сметка, че смелчаци не са онези, които влизат в битка с врага; истинските смелчаци се сражават със себе си, със страховете си. И ги използват, за да посветят живота на създаването на ценности, тоест на благоденствие и за себе си, и за ближните си.

Смелчага не е човекът, хвърлящ се в битка, без да се страхува от смъртта, а онзи, който дръзва да се изправи срещу живота.

Храбростта на самурая – Жозеп Лопес Ромеро, joseplopez.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Източник: https://mostzaknigi.com