Свързан и свободен

Свързан и свободен | Диана

Ако имате нужда от промяна, от нещо ново във връзката ви, не сменяйте партньора – променете нещо в себе си!

Едно от основните предизвикателства в дълготрайните връзки е как партньорите да се справят с неизбежните кризи, породени от развитието на връзката и нуждата от промяна. В подобни моменти вътрешният конфликт, породен от съчетаването на две привидно противоположни неща – желанието за обвързаност и желанието за свобода, може да бъде доста агонизиращо преживяване. Когато това се случи, обичайният отговор е или човек да изневери на себе си (потискайки истинските си нужди), или на партньора си (влизайки в любовен триъгълник). Струва му се, че решение на подобен вътрешен конфликт няма – има само „пострадали“.

Решение, обаче, има. И то е да се вземе нуждата от свобода и промяна и да се реализира по един вътрешен, а не външен начин. Това означава да стигне до свободата в партньорството чрез освободаване от нереалистични очаквания, погрешни представи и емоционална зависимост от реакциите на партньора. И да случи промяната, като се впусне в най-вълнуващото приключение – да бъде истински, да бъде себе си. В това е решението да останеш верен, както на другия, така и на себе си – като си в контакт със собствената истина и си свободен да я заявиш открито.

В идеалния случай, промяната в единия от партньорите води до промяна и в другия и така връзката продължава да се развива, да е жива. Но, ако промяната у единия не е съпроводена от промяна у другия, и това продължава за дълго време, може да се стигне до раздяла. Разбира се, раздялата също е решение, но това решение е добро, само ако човек преди това е успял да извърши промените в себе си. В противен случай всяка следваща смяна на партньора ще бъде познатото ни гимнастическо упражнение за скачане „от трън, та на глог“.

Затова – ако имате нужда от промяна, от нещо ново във връзката си, не сменяйте партньра – променете нещо в себе си! Дори, и ако тази промяна първоначално породи съпротива у другия, не се отказвайте. Ако управлявате конфликтите по един зрял начин, това ще внесе необичайна свежест и живот в партньорството ви.

Камелия Хаджийска