Технология на Microsoft открива рака за 30 секунди

Изследователското подразделение на Microsoft разработва иновативна технология за подпомагане лечението на рак. InnerEye помага на лекарите да ускорят значително работата със снимки на вътрешните органи и тъканите на пациентите.

В процеса на компютърна томография се получава серия от стотици снимки, като на всяка от тях лекарят трябва да открие и очертае мястото, което подлежи на химиотерапия. След това по тези контури се пресъздава триизмерно изображение. Подобна процедура отнема на лекарите поне няколко часа.

Технологията InnerEye, базирана на сензори Microsoft Kinect и интелигентна система за разпознаване на изображения, извършва тази работа автоматично за не повече от 30 секунди. След това на лекаря остава само да провери резултата и при необходимост да нанесе корекции.

В крайна сметка – InnerEye съкращава значително времето за откриване на злокачествените образувания, като така допринася и за по-успешното лечение. На следващ етап изследователите на Microsoft Research ще реализират постоянното обучение на алгоритъма на базата на постъпващите нови данни от изследванията.