Топ 10 на лекарските грешки

Топ 10 на лекарските грешки | Диана

Предполага се, че болниците представляват безопасни места, от които извира здравето. Тук следва пациентите да бъдат лекувани. За нещастие, понякога именно тези болнични места ни изненадват неприятно. Хората правят грешки. В това число и лекарите. Представяме ви списък от 10 лекарски грешки, от които ще потръпвате от ужас:

10. Когато лекарите премахнат повече от планираното

Представете си, че се събуждате след операция. Откривате, че и двата ви тестиса, както и пенисът, са отрязани. Това е случаят на Хършел Ролс, 67-годишен мъж, който се събужда след операция, за да чуе заключението на лекарите. Те му казват, че ракът е отстранен от пикочния му мехур, но заедно с това са премахнати пенисът и тестисите му. Ролс не е информиран, че нещата могат да стигнат чак до там и е бесен. Най-лошата новина идва по-късно. След проби за злокачествени клетки става ясно, че пенисът му не е засегнат. Досещате ли се какво следва? Съд и обезщетение.

9. Погрешният бъбрек

Този случай с пациент от Минесота е от 2008 година. Той влиза в болница, за да му бъде премахнат един от бъбреците, тъй като е диагностициран с рак. Ден след операцията лекарите осъзнават, че са премахнали здравия бъбрек.

8. Погрешното око

Операциите на част от тялото, която е здрава, представляват отвратителна лекарска грешка. Когато това се случи, а пациентът е дете, ситуацията се превръща в тотален кошмар. Джеси Матлок е само на 4 години, когато става жертва на лекарска грешка. Момчето влиза в болница, за да му бъде направена корекция на едното око. Това е стандартна процедура. Проблемът изниква, когато лекарите объркват окото. Действието се развива в болница в Портланд, а лекарят забелязва грешката едва след края на операцията.

7. Погрешният пациент

Пациентите вярват, че лекарите и сестрите знаят какво правят. Те им имат доверие. Кари Хигуера отива в Спешното в Аризона, когато е бременна, защото установява кървене. Тя не знае, че й предстои да стане жертва на една от най-неприятните лекарски грешки в историята. Сестрата отвежда Кари за рентгенова снимка. Пациентката се чуди дали наистина това се налага, след като е бременна. Сестрата я уверява, че това е поискал лекарят. Следват снимки на коремната област. Не след дълго Кари е привикана в лекарския кабинет, където й казват, че е станала грешка. Просто по това време в Спешното има две пациентки на име Кари.

6. Хирургичен сувенир

Доналд Чърч е на 49 години. След операция заради туморно образувание през 2000 г., той изпитва известен дискомфорт. В началото лекарите му казват, че това е напълно нормално. Болката е обяснима. След месеци непресекваща болка докторите откриват източника й. В тялото на Чърч е забравен 13-инчов медицински инструмент. Насрочена е операция и “сувенирът” е отстранен. Пациентът получава обезщетение от 97 000 долара заради грешката на лекарите.

5. Погрешните органи

Някои лекарски грешки могат да доведат до много съществени и дори фатални последствия. Такъв е случаят на Джесика Сантилан. Тук няма забравени инструменти в тялото й. Вместо това, когато е на 17-годишна възраст, й правят трансплантация на сърце и бели дробове, които не са подходящи за нейната кръвна група. Сантилан е мексиканска имигрантка. Тя идва в САЩ с цел да открие лечение за сърдечното си състояние. Вместо това лекарите правят грешка. Следва втора операция по трансплантиране. За съжаление, Джесика умира заради усложнения, в резултат на направената грешка.

4. Прекалено много зъби

Представете си следното – влизате в кабинета на зъболекаря и се оплаквате от лека болка в зъба. Накрая оставате без нито един зъб. Това се случва на Кристофър Крист, 21-годишен младеж. Мястото е Индианаполис. Кристофър знае, че ще му бъдат извадени 3 зъба. Вместо това остава без нито един.

3. Недостатъчно количество упойка

Повечето хора, които влизат в операция, са в безсъзнание и се събуждат, след като всичко е приключило. Ерин Кук не е сред тези примери. Тя става жертва на една от най-ужасяващите лекарски грешки. По време на операцията се събужда и започва да усеща абсолютно всичко, което се случва. Тя обаче не е способна да каже на някого. Поради неадекватното количество анестезия, мускулите й са като парализирани. Въпреки това усеща всичко. Всеки разрез бива усетен. Няма как да подаде сигнал на лекаря. Нито една част от тялото й не се подчинява, колкото и да се опитва. След операцията лекарите й обясняват, че уредите са се развалили и не са й доставяли необходимото количество газ, който да притъпи болката. Оказва се, че само 5% от предвидената анестезия е достигнала до тялото ѝ.

2. Погрешната тръба

Алиша Коулман е на 19-месечна възраст, когато постъпва в болница в Омаха. Получила е припадък и родителите й я водят в здравоното заведение. Момичето е родено със стомашно-чревни нарушения. Растейки, лекарите отбелязват подобрение на състоянието й. За ужас на семейството, по време на престоя в болницата медицинска сестра дава на Алиша лекарство, което забавя  храносмилането, което попада в хранопровода. Това провокира сърдечен арест и припадък. Над час лекарите се опитват да съживят Алиша, но безуспешно.

1. Да умреш от жажда… в болница!!!

Пациентите в болницата очакват от престоя си там поне някакви основни удобства. Например – вода! Кейн Горни е на 20 години, когато постъпва в болницата в Лондон. Той става жертва на лекарска небрежност. Никой не се сеща да му даде дори чаша вода. Накрая младежът е принуден да повика полиция, както лежи в болничното си легло. Нито лекарите, нито медицинските сестри са обърнали внимание на молбите му да му бъде дадена вода. Горни почива ден след оплакването си. Причината – дехидратация.