90 дневна диета за максимално отслабване

90 дневна диета за максимално отслабване | Диана

Целта на диетата не е само намаляване на килограмите, а също и промяната на обменните процеси в организма, с цел в края на диетата да задържим килограмите, които сме постигнали. Ако прекъснете диетата, желания от Вас резултат няма да бъде постигнат.

Защо тази диета е много добра?

• Продължителността ѝ е 90 дни и през това време може да отслабнете между 18 и 25 кг.
• Като количество можете да се храните нормално, но трябва да знаете, че най-добри  резултати ще постигнета, ако консумирате по-малки количество храна.
• Диетата не е тежка за издържане. Важно е само да следвате комбинацията между храните и правилно да спазвате дните.

Няколко седмици след започването на диетата, кръвното налягане се нормализира и хора с повишено кръвно налягане спират да употребяват лекарства за контролирането му.

Ако килограмите Ви през първите 10 дни не намалеят, не се отказвайте в никакъв случай и не изгубвайте вяра и воля. Продължавайте диетата до края, тъй като е много възможно в един момент да свалите бързо цели 5 кг.

Диетата продължава 90 дни и само 90 дни. След като приключите е необходима още 90 дни почивка. След тази почивка можете да повторите диетата още веднъж.

Закусва се задължително само плодове (през 90 дневната диета, а също и по време на 90 дневната почивка), защото от тях организмът черпи плодова захар, необходима за нервната система!

ЦИКЛИ НА ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 90 ДНЕВНАТА ДИЕТА

Тялото е уредена система, която изисква уреден и хармоничен начин на хранене. Изследванията показват, че човешкият метаболизъм има следните 3 цикъла:

• 4.00 до 12.00 ч. – цикъл на чистене на организма
• 12.00 до 20.00 – цикъл на хранене
• 20.00 до 4.00 – храносмилателен цикъл

ЦИКЪЛ НА ЧИСТЕНЕ НА ОРГАНИЗМА (4.00-12.00ч.)

По време на този цикъл се консумира минимално количество храна (задължително плодове) и се пие по-голямо количество вода, чай или ниско калорични напитки. По време на диетата се закусва само с плодове!

ЦИКЪЛ НА ХРАНЕНЕ (12.00-20.00ч.)

По време на този цикъл се храним неограничено. Тук не е важно колко количество ще консумираме, а как ще консумираме храната и е задължително да спазваме времетраенето между отделните хранения.

При белтъчния ден между отделните хранения трябва да има 4 часа. В деня за бобови растения и варива, както и през въглехидратния ден – 2 часа.

По време на плодовия ден е необходимо да се консумират повече плодове, но трябва да се знае, че един вид плод се смята за едно хранене. Между отделните хранения може да има от 1 до 2 часа.

ХРАНОСМИЛАТЕЛЕН ЦИКЪЛ (20.00-4.00ч.)

По време на този цикъл се храносмила и усвоява храната, затова е необходимо да не се яде нищо. Ако не можете да издържите и сте много гладни, вземете си някакъв плод или чаша вода, може и чай без захар.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА ДНИТЕ ЗА ХРАНЕНЕ

Тези дни са най-важния елемент от диетата. Спазването на редът, по който трябва да се храним, както и правилната комбинация между храните ще доведат до отлични резултати.

Диетата се състои от 4 дни редовно хранене и един “воден” ден, който е всеки 29-ти ден.

Тази диета се започва винаги с белтъчен ден, продължава с бобовия ден, въглехидратен и завършва с плодов.

Този цикъл се повтаря до 29-ия ден, когато се пие само вода.

ДЕН ПЪРВИ – БЕЛТЪЧЕН ДЕН

Кои храни се консумират в този ден:

МЕСО, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ЯЙЦА, МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, СПАНАК, РЯПА, СОЯ И СОЕВИ ПРОДУКТИ, ЗЕЛЕ, ДОМАТИ, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, КАРФИОЛ…

Белтъчните са големи молекули, изградени от амино-киселини. Амино-киселините се съдържат в храните от растителен и животински произход. 8 от амино-киселините нашето тяло не може да произвежда и затова тях ние трябва да полчаваме от храната, която консумираме. Белтъчните са необходими за поддържане на растежа, тъй като всъщност от тях е изградено нашето тяло (коса,нокти,мускули и т.н.). Необходими са също за много други важни процеси в организма.

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

ЗАКУСКА: За закуска се консумира само един вид плод (2 ябълки, 2 портокала, 2 праскови, 2 мандарини, 2 круши, диня, пъпеш, купичка ягоди, малини и т.н.).

Много важно е да се знае: НИКОГА НЕ СМЕСВАЙТЕ ПЛОДОВЕ ОТ РАЗЛИЧЕН ВИД.

ОБЯД: За обяд консумираме белтъчини.

Примери:

1. Две печени пържоли (свински ,пилешки, говежди). Може риба или морски храни (калмари, миди, раци и др.). Към това прибавяте филия хляб и зеленчуци (може задушени – моркови, карфиол, зеле, чушки и др. или неограничено количество салата – домати, краставици, чушки, зелена салата, може и шопска). Желателно е да не се смесват белтъчни храни (месо и яйца, месо и млечни продукти, яйца и млечни продукти) или поне да не са в големи количества, когато определено ястие налага комбинацията им в сосове, панировки или др.

В салатата не слагайте фасул, царевица или грах, защото тези продукти спадат към варивата и се консумират през втория ден.

2. 2-3 по големи парчета сирене или кашкавал (може и паниран), филия хляб, салата, вода.

3. 2-3 кисели млека, хляб, салата, вода.

4. 2-3 варени яйца, яйца на очи или бъркани с малко сирене, салата или задушени зеленчуци, хляб, вода.

Накрая след всяко хранене се пие бульон от различни супи (зеленчукова, гъбена, пилешка и др.), но без фиде или др. подобни тестени храни в нея.

ВЕЧЕРЯ: За вечеря консумирайте това, което е било за обяд, но задължително само половината от количеството. ТОВА Е МНОГО ВАЖНО.

ДЕН 2-БОБОВИ ХРАНИ И ВАРИВА:

Кои продукти спадат тук:

ОРИЗ, ЗРЯЛ БОБ, ЗЕЛЕН БОБ, ГРАХ, СОЯ, ЦАРЕВИЦА, ЛЕЩА, КАРТОФИ…

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

ЗАКУСКА: ПЛОДОВЕ. Не смесвайте плодовете!

ОБЯД: За обяд консумирайте варива.

Примери:

1. Готвен зрял боб без месо + всички видове зеленчуци, хляб и неограничено количество салата.

2. Яхния от картофи или печени на фурна с подправки, хляб и зеленчуци (неограничено количество).

3. Яхния от ориз, може и варен с подправки, салата, хляб, вода.

4. Грах или леща( без яйца или др. белтъчни ) с подправки, салата, вода и хляб.

ВЕЧЕРЯ: Консумирате само половината от това, което сте яли за обяд.

ВАЖНО: На ориза, картофите, фасула, граха и лещата се слагат сол и всички подправки на вкус. Подправките трябва да се употребяват, тъй като са необходими за организма.

ДЕН 3-ВЪГЛЕХИДРАТЕН

Кои продукти са в категорията въглехидратни: ЗАХАР, ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СПАГЕТИ, ПИЦА, СЛАДКИШИ…

Въглехидратите са извор на енергия за организма, подобряват умствената работа и стабилизират централната нервна система. Ако консумираме повече въглехидрати, отколкото тялото Ви може да преработи в глюкоза и гликоген, те се натрупват в мастни депа. Въглехидратите се делят на: Монозахариди, Дизахариди и Полизахариди.

Тъй като въглехидратите са най-виновни за нашите килограми, през този ден е необходимо да избираме правилната въглехидратна комбинация.

По време на нашата диета можем да консумираме следните въглехидрати:

ПИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ ПЛОДОВЕ (БЕЗ БЕЛТЪЧНИ), СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС, КЕТЧУП ИЛИ СОС ОТ ГЪБИ. В СОСОВЕТЕ НЕ СЕ СЛАГА МЕСО ИЛИ ДР. БЕЛТЪЧНИ. МОГАТ ДА СЕ КОНСУМИРАТ СЪЩО И ТОРТИ, КАКТО И СОЛЕНИ СЛАДКИШИ, А СЪЩО ТАКА И СЛАДОЛЕД.

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

ОБЯД:

1. Пица със зеленчуци и подправки (може и с плодове), вода

2. Солен сладкиш с големината на пица, вода

3. Спагети със зеленчукови сосове, кетчуп или сос от гъби без месо.

ВЕЧЕРЯ:

СЛАДКИШИ! Малко количество.

ПРИМЕРИ:

1. Две парчета торта по ваше желание.

2. 3-4 парчета сладкиш.

3. 3 топки сладолед.

На края е задължително да хапнете 1-2 парчета шоколад!

ЗАКУСКА: ПЛОДОВЕ. Не смесвайте плодовете!

ДЕН 4-ПЛОДОВ ДЕН

Плодове имат много витамини и енергия, затова Вие ще се чувствате много добре, а също така ще се предпазите от многобройните заразни болести. Много скоро плодовият ден ще стане ваш любим ден в цикъла на диетата!

За този ден също важи правилото да не смесвате плодовете по време на едно хранене! За закуска – един вид плод, за обяд – друг вид, за вечеря – трети вид.

Можете да консумирате всички видове пресни плодове, сухи плодове, за които се препоръчва да бъдат накиснати предварително в малко вода, за да са по-лесно смилаеми. Желателно е да не са захаросани. Разрешена е консумацията на компоти, приготвени с малко захар, плодови сокове. През този ден е позволено, ако не издържате само на плодове, да консумирате ядки и семена, но в ограничено количество – 25-30 грама, като ядките и семената не са осолени или карамелизирани.

29-ти ДЕН – ВОДЕН ДЕН

ТОЗИ ДЕН Е СЛЕД ПЛОДОВИЯ ДЕН, ВСЕКИ 29-ТИ ДЕН ОТ НАЧАЛОТО НА ДИЕТАТА. ВСЪЩНОСТ ЩЕ ИМАТЕ 3 ВОДНИ ДНИ ПО ВРЕМЕ НА ЦЯЛАТА ДИЕТА-90 ДНИ. ВОДНИЯТ ДЕН Е НАЙ-ТЕЖЪК, НО НЕГОВИЯ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ ЩЕ ЧУВСТВАТЕ ПОНЕ ДВЕ СЕДМИЦИ. СЛЕД ВОДНИЯ ДЕН МОЖЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ ОТ 1,5 ДО 2 КГ.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ ПРИ ДИЕТАТА:

1. Стриктно трябва да се спазва последователността на дните – белтъчен ден, ден за варива, въглехидратен ден и плодов ден.

2. Преди започването на диетата направете консултация с лекар, измерете кръвното налягане, и поне един път месечно го проверявайте.

3. Диетата е отлична за хора с високо кръвно налягане, но ако приемате таблетки за високо кръвно, не ги спирайте без съвета на личния лекар.

4. За приготвяне на храната използвайте предимно маслиново масло и подправки.

5. Спазвайте часовете между храненията. Ако в определено време много огладнеете, изяжте един плод или изпийте чаша вода или плодов сок.

6. Когато пиете свеж плодов сок, знайте, че той замества едно хранене.

7. Абсолютно е забранено пиенето на газирани напитки и алкохол.

8. Кафето и чаят се пият без захар.

9. По време на хранене не пийте вода или чай, защото раздразвате храносмилателнате сокове и по този начин пречите на превилното разграждане на храната. Вода или чай пийте половин час след хранене.

10. Никога не пийте мляко между храненията, защото това се счита за едно самостоятелно хранене.

11. Внимавайте да не употребявате голямо количество сол.

12. По време на диетата не забравяйте да се движите повече, защото движението е здраве, а и ще Ви помогне да свалите излишните килограми по-бързо.