Слави Славов: Най-естественото отслабване е чрез въглехидратно хранене!

Слави Славов: Най-естественото отслабване е чрез въглехидратно хранене! | Диана

Мит е, че от въглехидрати се пълнее.

Слави Славов е син и достоен последовател на водещия диетолог Георги Славов, който е работил с известната природолечителка Лидия Ковачева. След това Георги Славов в продължение на години разработва и усъвършенства лечебна система “Vita Rama” за здравословно хранене. Тя повлиява успешно и действа превантивно срещу широк спектър от заболявания. Георги Славов работи заедно със синовете си в морското селище “Емона”, където всеки ден десетки хора намират решение на здравословните си проблеми.

Какво е здравословното хранене, чрез което ще се спасим трайно от килограмите ни вповече или ще се излекуваме от редица масови заболявания – ето какво сподели по тези въпроси Слави Славов.

– Слави, споменахте за високовъглехидратно хранене – какво представлява то?
– Високото въглехидратно хранене е най-естественото за човека. Всички здрави народи, включително и българския, са се хранили основно с въглехидратна храна. Днес можем да видим такова хранене в селските райони на Индия, на Китай, на Мексико, където основно се консумират въглехидратни храни, като картофи, царевица, ориз, просо, елда, плодове и зеленчуци.

– Защо при такова хранене човек е по-здрав?
– Защото основното гориво за нашата клетка е глюкозата. Без нея нито един процес в нашия организъм не може да съществува. Благодарение на нея се поддържа цялото тяло. Когато няма пълноценно усвояване на глюкоза от нашите клетки, ние влошаваме здравословното си състояние и започват различни болестотворни процеси в организма. Основата на пълноценното високовъглехидратно хранене е 80% от общите калории да бъдат въглехидрати, 10% мазнини и 10% белтъчини. Това е най-доброто съотношение на храните, чрез което тялото може да метаболизира пълноценно.

Големият мит е, че от въглехидрати се пълнее. А ние правим обратното – с въглехидрати хората отслабват. Всички въглехидрати са от растителен тип. Процесът, при който въглехидратите се разграждат в нашето тяло, се нарича термогенеза. Т.е., когато изядем дадено количество въглехидрати, няма значение дали прости или сложни захари, дали плодове, зърнени или бобови храни – те се разграждат до глюкоза. Ако изконсумираме по-големи количества от тези въглехидрати, те зареждат мускулите и черния дроб с гликоген, ако изядем още по-голямо количество от тях, крайната фаза е топлина – затова процесът се казва термогенеза.

Пълнее се от комбинацията в храните

на въглехидрати и мазнини, защото свойството на мазнините е да се трупат като вторичен запас от енергия в нашето тяло под формата на тлъстинки и килограми. Затова, когато консумираме основно въглехидрати и малко количество мазнини във вид на семена и ядки, не повече от 20-30 г на ден, въглехидратите постепенно и плавно се усвояват в организма и естествено отслабваме, без да се лишаваме от необходимите вещества и микроелементи.

– Да, но повечето от модерните диети изключват въглехидратите от режима на хранене – защо?
– Повечето диети за отслабване са високопротеинови, като тези на Дюкан и Аткинсон, но те влошават нашето здравословно състояние. Естествено, техният резултат е бърз, защото когато не консумираме въглехидрати, тялото започва да разгражда мазнините до въглехидрати. Само че тези диети не може да продължат повече от 3-5 месеца, защото се стига до пагубно състояние за организма. Когато разградим мазнините, започваме да разграждаме белтъците в тялото си, т.е. самите тъкани и органи. Това не е естественото отслабване за нас. Освен това, се увеличава киселинността в организма ни, затормозяваме работата на бъбреците, черния дроб, покачват се пурините, получава се пикочна киселина, оттам подагра, камъни в бъбреците, ендокринни проблеми, нарушение на хормоналния баланс в организма и др. Затова най-естественото отслабване е чрез въглехидрати.

– Какво е правилното високовъглехидратно хранене, с което не само отслабваме, но и сме здрави?
– Системата, която сме разработили и се казва “Vita Rama”, е следната:

до обяд се консумират плодове иили сокове,

на обяд се приема голяма салата – може да се комбинират различни зеленчуци – домати, краставици, маруля, спанак, червено цвекло – в суров вид. Към салатата на обяд се консумират задушени зеленчуци, както и зърнени храни, които са 80% от храненето. Това са ориз, просо, елда, качамак, киноа, царевица, амарант. Хора, които са здрави и имат поносимост към глутена, могат да консумират и ръж, овес, ечемик, пшеница. При всички положения е добре дори при здрав човек тези глутенови храни да бъдат ограничени поне за месец. Към обяда има и 20% бобови храни – боб, леща, нахут, грах, китайско бобче. Предварително са изкиснати зърнените и бобовите храни, след това са сварени добре и могат да се комбинират разнообразно. Това е основно хранене при болни и при здрави хора. Вечерята е аналогична на обяда – салата и основно меню, съдържащо 80% зърнени храни и 20% – бобови, просто избираме други комбинации.

По принцип е хубаво да си дадем толеранс и поне за месец да се храним по този начин, без да добавяме каквито и да било мазнини, като олио, масло, зехтин и т.н., за да видим дали ще ни се отрази добре. Храната се овкусява със сол, лимон, подправки. Както казах, мазнините се набавят от 20-30 г на ден семена и ядки – орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, сусам, тиквено семе, чиа, ленено семе. Те могат да се пасират и направят на различни сосове, с които се овкусяват салатите. Може и сурови да се консумират, само да се изкиснат 6-8 ч., за да се махнат инхибиторите.

– Защо мазнините не бива да са повече от 10% от менюто ни на ден?
– Защото те задръстват кръвната плазма, полепват по стените на артериите и на клетките, така не позволяват пълноценно да се усвоява глюкозата.

Получава се резистентност към инсулина,

от който се явява диабет тип 2. В нашия център лекуваме този вид диабет за 7 – 30 дни, нямаме неизлекуван случай, ако гостът спазва хранителния режим.

Белтъчините, за които казахме, че също трябва да представляват 10% от дневното ни меню, също се съдържат във всички зърнени и бобови продукти. Няма храна, в която да не са налице белтъчини, мазнини и въглехидрати. Така че не е необходимо да приемаме храни, които специално съдържат много белтъци.

– Какви заболявания най-често лекувате в център “Vita Rama”?
– Хора ни търсят, защото имат проблем с килограмите. Но повечето ни клиенти са хора с общи заболявания – диабет тип 1 и 2, множествена склероза, нарушена функция на щитовидната жлеза, тиреоидит на Хашимото, сърдечносъдови и стомашни болести.

Голяма част от хората се лекуват успешно, но при някои се налагат генетични изследвания. Имаме доста пациенти, които ще изследваме в София скоро. Ще се изследват 30-35 гена, които включват или изключват всички останали 30 000 гена, които правилно делят ДНК молекулата. Има различни известни мутации, които отговарят например за трансформирането на фолиевата киселина или на витамин В12, а те са отговорни за редица функции в организма, които, когато са нарушени, възникват различни видове рак, множествена склероза, аутизъм при децата. Ние се раждаме с тези мутации и умираме с тях. Дори най-добрата храна да дадем, когато няма активна форма на определен витамин, не може да метилира организмът. Когато са ни известни обаче, можем да дадем директно липсващия елемент. При множествена склероза сме имали случаи, когато напълно се оправят само с хранене.

Излиза, че решението за доста болести е преминаването на пълноценно растително хранене. Аз препоръчвам през лятото да се премине изцяло на такъв вид хранене, като през деня се консумират плодове, а вечерта – комбинация от салата, кълнове, задушени зеленчуци, зърнени и бобови храни.

Маргарита Благоева

//vid.btv.bg/btv/2015/05/25/hrana_20150525_141618_1432553080-1.mp4