Вече е доказано: гневът съкращава живота

Вече е доказано: гневът съкращава живота | Диана

Следващият път, когато някой нахален или невнимателен шофьор „подпали“ кръвта ви, се опитайте да се успокоите, например с дълбокото поемане на въздух. Според данните на ново проучване подобни епизоди на ярост категорично скъсяват живота.

Изследователите установяват, че мъжете, които признават, че се ядосват често, са по-склонни да стигнат до летален изход в срок до 35 години. Тези, които се гневят по-рядко, живеят по-продължително, се посочва още в данните.

Специалистите от Щатския университет в Айова, САЩ, поясняват, че при най-яростните участници рискът от ранно достигане до летален изход се повишава с 1,57 повече, в сравнение с най-спокойните личности.

Връзката не се влияе от други фактори като доходи, семейно положение и тютюнопушене дори.

Изследователите допълват, че негативното влияние на стреса върху физиологичните процеси е известно отпреди. Те включват атеросклероза, при която артериите се блокират от мастните натрупвания в кръвта. Това може да има сериозни и дори фатални последици, сред които инфаркт.

За проучването се използват данни от 1307 мъже, които се проследяват за периода между 1968 и 2007 г. Между 1968 и 1972 г. участниците са разпитвани ежегодно относно гнева, който изпитват – дали се ядосват сравнително лесно или не. За тези пет години е определена средна степен на гневност за всеки участник. Средната възраст на участниците през 1972 г. е 35 години.

Специалистите поясняват, че гневът е вид изразяване на стреса, а стресът повишава нивата на кортизол в кръвта. Поради тази причина е много важно всеки да намери правилният подход за справяне с гнева.

Данните от проучването са публикувани в сп. Social Science & Medicine.