Какви вреди нанася гневът…

Какви вреди нанася гневът... | Диана

Гневът е доста негативна емоция. За жалост животът днес е много напрегнат и хората се гневят доста често – заради скарване с приятел, гадже, прекалено много домашни в училище или пък неразбирателство с родители. Лошото е, че гневът нанася много щети на организма ти. Ето как и какви.

Съсипва имунната система.

Още повече сега, когато времето започна да става студено, последното, което ти трябва да е се ядосваш. Колкото по-често избухваш, толкова по-голям е шансът да боледуваш. Изследванията на учени показват, че след гневен изблик в продължение на 6 часа, нивото на антителата (имуноглобулина) рязко пада, а те имат ключова роля в борбата с инфекциите. Да, неизбежно е да не се ядосаш понякога, но се замисли колко вредно е за теб. Не се ядосвай за глупости и щади здравето си.

Предизвиква панически атаки.

Изследвания показват, че гневът увеличава риска от тревожни разстройства и така се стига до панически атаки. А паниката е състояние, в което мозъкът блокира, тъй като е претърпял голяма емоция – изблик на гняв. Това е голям стрес за организма.

Хората, които се гневят често имат склонност към депресия. Агресията, гневът и депресията са тясно свързани. Особено така нареченият „пасивен гняв” води до депресия, тъй като това е дълго потискана емоция, която се натрупва с времето. Човек избухва и агресира на момента или държи всичко в себе си доста продължително време, след което влиза в депресия. Най-често по-податливи към това са мъжете, тъй като те имат склонността да задържат емоции в себе си, за да се правят на силни и безчувствени, докато повечето жени не спестяват яда си и избухат на момента.

Вреди на белите дробове.

Дори да не пушиш, белите ти дробове могат да бъдат засегнати ако си от хората, които лесно губят самообладание. Стресовите хормони засилват възпалителните процеси в тялото ти и се отключват множество неприятности.

Съкращава живота ти.

Хората, които не се дразнят живеят по-дълго, защото притежават спокойствие и се смеят, а смехът е здраве и удължава живота. Така че, за да се отървеш от стреса ти препоръчваме: спортувай – така ще изразходваш енергия и няма да имаш сила да се ядосваш, след тренировка ще си обзет/а от спокойствие, излизай с приятели и се забавлявайте, ходи на театър/кино, пътувай, допускай в личното си обкръжение само положителни хора.