Стиснатият пестник укрепва волята

Стиснатият пестник укрепва волята | Диана

Обикновено свързваме този жест със загубата на контрол. Но свиването на юмрука всъщност може да ви помогне да хванете юздите на емоциите си, препоръчват учени, цитирани от в. “Дейли Мейл”. Това е така, защото стягането на мускулите има директна връзка с укрепването на волята, откриха щатски и сингапурски изследователи. Свитият от яд юмрук или напрегнатият бицепс съсредоточават ума, помагат ни да устоим на физическата и душевна болка и даже ни правят железни пред изкушенията.

Отговорът се крие в контрола над мускулите – от въпроса как да устоим на поредното шоколадче до избягването на болката от инжекциите. Авторите на проучването ни уверяват: “Умът и тялото са толкова тясно свързани, че простото стягане на мускулите ще отключи силата на волята ви!”

Откритието може би обяснява защо футболистите често стискат пестници край хълбоците си, когато очакват потенциално болезнен свободен удар. То има връзка и със старата фраза “Стегни се!”, която употребяваме, когато наш приятел не може да овладее чувствата си.

За да покажат нагледно как физическото напрежение помага в болезнени ситуации, изследователите помолили група доброволци да потопят ръце в кофи с леденостудена вода и да ги задържат вътре колкото могат по-дълго. Част от участниците стискали химикалка в юмрука си, а другите я държали хлабаво в пръсти. Всички, които стискали пестника си, издържали два пъти по-дълго на болката от останалите.

В друг експеримент, доброволците слушали неприятна информация за съдбата на деца, пострадали от земетресението в Хаити. Те трябвало да решат дали да дарят пари на бедстващите. Онези, които през цялото време стискали юмруците си, дали пари с много по-голяма готовност и щедрост, вероятно защото действието укрепило решимостта им да помогнат на другите.

Свиването на мускулите помогнало на хората да понесат и вкуса на разредения оцет, представен им като здравословен тоник. Ефектът обаче присъствал само у онези, които предварително изразили интерес към здравословния начин на живот.

Вероятно най-любопитният експеримент показал как доброволците студенти, които стискат юмруци на път към университетската лавка, купуват по-малко нездравословна храна, когато им дойде редът на опашката.

Психологът Айрис Хун от Националния Сингапурски университет обясни ефекта така: “Участниците, на които казахме да стягат мускулите си, без значение кои – на ръцете, на пръстите, на краката или бицепсите – и да упражняват контрол върху тялото си, показаха по-добри способности да издържат на болка, да пият гадни лекарства, да слушат тревожна, но важна информация и да устояват на изкусителните лакомства. Простото стягане на тялото, което само по себе си изисква задействане на волята, може да служи на всеки като подсъзнателна помощ, когато е нужна воля, себеконтрол и добро самочувствие.”

В движението обаче има една малка тънкост. Пестникът трябва да се стиска точно в момента на изкушението или малко преди то да ни се изпречи. Да видим дали ще се сетите другия път, когато нещо вредно неудържимо ви привлече.

Списание Мениджър