Ортопед разби мита, че джапанките не били вредни колкото високите токчета

Ортопед разби мита, че джапанките не били вредни колкото високите токчета | Диана

Джапанките могат да причинят силна болка заради възпаление на сухожилието, което свързва петата с пръстите от долната страна на стъпалото. То може да причини постоянно накуцване, а болката е мъчителна, пише “Дейли мейл”, като се позовава на експерт ортопед от болницата към Лондонския университетски колеж.

Това страдание се появява и при други обувки без токчета, но джапанките са най-лошият вариант. Освен това джапанките често не се закрепват добре за крака и са нестабилни. Те обаче са модерни, изглеждат удобни и много жени през лятото с облекчение  захвърлят “вредните” високи токчета, без да предполагат на каква опасност обричат краката си с този рискован избор.

“Фактът, че често трябва да се придържат с пръстите, създава много напрежение в тях и в свода. Липсата на ток означава, че стъпалото се напряга прекалено и сухожилието от петата към пръстите се възпалява. При скъсени прасци, каквито често се получават от носенето на токове, това е още по-вероятно”, обяснява д-р Тарик Хан. Той препоръчва обувки с височина на тока 3-4 см.

От възпалението на сухожилието хората започват да накуцват и това може да доведе до биомеханични проблеми в коляното и дори в гърба.

При джапанките има и много травми – от настъпени и ударени пръсти до рани. Препъването е много често явление заради подгъването на подметката. Те не са удобни за шофиране и за каране на велосипед и мотор. Те са по-опасни и от обувките с високи токчета, защото с тях спирането не е сигурно. Излиза, че джапанките са по-вредни от обувките с високи токчета, обобщава “Дейли мейл”.

Източник: www.myclinic.bg