10 от най-странните обувки в историята

10 от най-странните обувки в историята | Диана image 2

Обувките датират от 8000 г. пр. Хр – една много дълга история, наистина. През хилядолетията всякакви стилове и материали са били използвани за направата им. Някои успешни (съвременните спортни обувки), а някои не толкова успешни (като Lotus обувките).

10. Окобо сандали (Япония, 18-ти век до днес)
Много преди 1970 и обувки с дебела подметка, японските маико (чирак на гейша) са носили Okobo сандали или сабо. Причината за носенето на тези много високи обувки с платформа е не само модата, но и ред практически причини. Цветът на плата зависи от състоянието на майко. Например, новия чирак ще носи червени, а този, който е завършил стажа си ще носи жълти.

shoes okobo 1

9. Високи токчета за мъже (Европа, 1700 г. )
Обувките и чорапите са били много важни за мъжете през 1700 г., когато палтото и панталоните навлизат в модата и фокуса е вече е изместен към долната част на тялото. Ботушите напълно излизат от мода в полза на тези нови остри обувки, сложно украсени с панделки, розетки и катарами.
shoes men high heels 2
8. Кabkabs (Ливан, 14-17-ти век 
Тези обувки, известни като “kabkabs” или “nalins” някога са били един практичен начин за жените в Близкия изток да се предпазват от мръсотията и дискомфорта по мокрите, кални улици и горещи, влажни бани. Тези, които са принадлежали на богати родове са носели обувки украсени със седеф. Те са няколко инча високи, с бродирана кожа, коприна или ленти кадифе. Името “kabkab” произлиза от звуците, които излизат от ходенето с тях по мраморни подове.
shoes kabkabs 3
7. Сплетени от брезова кора обувки (Финландия, средата на 20-ти век)
В началото на 20-ти век, жените са носели сплетени от брезова кора дневни обувки във Финландия. Те също така са били използвани като артикули за защита на по-скъпи кожени обувки от дъжд, кал и сняг. Тези обувки са обикновено изработени от брезова кора, но те биха могли също да бъдат изработени от липа или  кората ѝ. Норвегия, Швеция и дори Русия са имали своя собствена версия на обувката.

shoes plaited 4
6. Chopines (Италия, 1580 – 1620 г.)
Днес, много малък брой от музеите са притежават примери за оригинален chopines. Дебюта на тези обувки е по време на Възраждането, но те все още са били носени от много италиански жени в началото на 17-ти век. Подобно на японските Okobo, Chopines също са изключително нецелесъобразни, основната им цел е била на ползвателят им да изпъкне. Те не само го повдигат с до 18 см (5 инча), но са изключително екстравагантни и скъпи. Тези обувки са направени от дърво, покрити с фина коприна или кадифе.
shoes Chopines 5
5. Heelless обувки (2007г.)
Тези обувки са сравнително нови и модерни, но пък са прекалено странни, за да бъдат подминати. Дебюта им е на ревю на Antonio Berardi през 2007 г., и са популяризирани от Виктория Бекъм през 2008 година.
shoes Heelless shoes 6
4. Padukas (Индия, 1700 г.) 
Тържествената padukas е името на най-старата в Индия обувка. Те са имали само едно копче между палеца и втория пръст. Обикновено са били направени от сребро, дърво, желязо или дори слонова кост. Някои имат дори един шип Paduka и са използвани за мазохизъм.
shoes Padukas 7
3. Дървени Младоженски Обувки (Франция края на 19 век)
От долината Bethmale, южно от град Saint Girons идват тези булчински дървени обувки. Те водят началото си от 9-ти век, когато местните жители завладели лагера на маврите нашественици и в чест на победата създали сабото.
shoes Wooden Bridal Shoes 8
2. Балетна обувка (1980 до днес)
Балетната обувка е съвременен стил на обувката. Тези обувки не са предназначени да се носят за продължителен период от време.
shoes The Ballet Boot 9
1. Lotus Обувки (Китай, от 10-ия век до 2009 г.)
В Китайките традиции е било задължително краката на жените да изглеждат малки като лотос. Това е довело до деформацията на краката още от детските години.
TONGHAI COUNTY, CHINA - APRIL 2: (CHINA OUT) 82-year-old bound feet woman Fu Jifen, displays "Three Cuns Golden Lotus" shoes she made at Liuyi Village on April 2, 2007 in Tonghai County of Yunnan Province, China. "Three Cuns Golden Lotus" is a term used to describe ancient Chinese women's bound feet, in which three "cuns" are about 3.39 inches. Liuyi Village is known as the "Bound Feet Women Village," where over 100 female senior citizens with bound feet and over the age of 70 live. The Chinese custom of foot binding under the feudalization, which started during the Tang Dynasty (AD 618-907) , was discontinued in the early 20th century. (Photo by China Photos/Getty Images)
Броненосци Обувки 
Александър МакКуин през 2010 г. публикува набор от броненосни обувки. Те бяха популяризирана от Лейди Гага, както и други известни личности, които не са прекалено притеснени да изглеждат доста нелепо в обществото.

shoes Armadillo Shoes 11