10 от най-странните обувки в историята

Обувките датират от 8000 г. пр. Хр – една много дълга история, наистина. През хилядолетията всякакви стилове и материали са били използвани за направата им. Някои успешни (съвременните спортни обувки), а някои не толкова успешни (като Lotus обувките).

10. Окобо сандали (Япония, 18-ти век до днес)
Много преди 1970 и обувки с дебела подметка, японските маико (чирак на гейша) са носили Okobo сандали или сабо. Причината за носенето на тези много високи обувки с платформа е не само модата, но и ред практически причини. Цветът на плата зависи от състоянието на майко. Например, новия чирак ще носи червени, а този, който е завършил стажа си ще носи жълти.

shoes okobo 1

9. Високи токчета за мъже (Европа, 1700 г. )
Обувките и чорапите са били много важни за мъжете през 1700 г., когато палтото и панталоните навлизат в модата и фокуса е вече е изместен към долната част на тялото. Ботушите напълно излизат от мода в полза на тези нови остри обувки, сложно украсени с панделки, розетки и катарами.
shoes men high heels 2
8. Кabkabs (Ливан, 14-17-ти век 
Тези обувки, известни като „kabkabs“ или „nalins“ някога са били един практичен начин за жените в Близкия изток да се предпазват от мръсотията и дискомфорта по мокрите, кални улици и горещи, влажни бани. Тези, които са принадлежали на богати родове са носели обувки украсени със седеф. Те са няколко инча високи, с бродирана кожа, коприна или ленти кадифе. Името „kabkab“ произлиза от звуците, които излизат от ходенето с тях по мраморни подове.
shoes kabkabs 3
7. Сплетени от брезова кора обувки (Финландия, средата на 20-ти век)
В началото на 20-ти век, жените са носели сплетени от брезова кора дневни обувки във Финландия. Те също така са били използвани като артикули за защита на по-скъпи кожени обувки от дъжд, кал и сняг. Тези обувки са обикновено изработени от брезова кора, но те биха могли също да бъдат изработени от липа или  кората ѝ. Норвегия, Швеция и дори Русия са имали своя собствена версия на обувката.

shoes plaited 4
6. Chopines (Италия, 1580 – 1620 г.)
Днес, много малък брой от музеите са притежават примери за оригинален chopines. Дебюта на тези обувки е по време на Възраждането, но те все още са били носени от много италиански жени в началото на 17-ти век. Подобно на японските Okobo, Chopines също са изключително нецелесъобразни, основната им цел е била на ползвателят им да изпъкне. Те не само го повдигат с до 18 см (5 инча), но са изключително екстравагантни и скъпи. Тези обувки са направени от дърво, покрити с фина коприна или кадифе.
shoes Chopines 5
5. Heelless обувки (2007г.)
Тези обувки са сравнително нови и модерни, но пък са прекалено странни, за да бъдат подминати. Дебюта им е на ревю на Antonio Berardi през 2007 г., и са популяризирани от Виктория Бекъм през 2008 година.
shoes Heelless shoes 6
4. Padukas (Индия, 1700 г.) 
Тържествената padukas е името на най-старата в Индия обувка. Те са имали само едно копче между палеца и втория пръст. Обикновено са били направени от сребро, дърво, желязо или дори слонова кост. Някои имат дори един шип Paduka и са използвани за мазохизъм.
shoes Padukas 7
3. Дървени Младоженски Обувки (Франция края на 19 век)
От долината Bethmale, южно от град Saint Girons идват тези булчински дървени обувки. Те водят началото си от 9-ти век, когато местните жители завладели лагера на маврите нашественици и в чест на победата създали сабото.
shoes Wooden Bridal Shoes 8
2. Балетна обувка (1980 до днес)
Балетната обувка е съвременен стил на обувката. Тези обувки не са предназначени да се носят за продължителен период от време.
shoes The Ballet Boot 9
1. Lotus Обувки (Китай, от 10-ия век до 2009 г.)
В Китайките традиции е било задължително краката на жените да изглеждат малки като лотос. Това е довело до деформацията на краката още от детските години.
TONGHAI COUNTY, CHINA - APRIL 2: (CHINA OUT) 82-year-old bound feet woman Fu Jifen, displays
Броненосци Обувки 
Александър МакКуин през 2010 г. публикува набор от броненосни обувки. Те бяха популяризирана от Лейди Гага, както и други известни личности, които не са прекалено притеснени да изглеждат доста нелепо в обществото.

shoes Armadillo Shoes 11

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: