Ето как да освободим прищипан нерв и да премахнем болката. Нещо, което всеки трябва да знае

Как да освободим седалищния нерв при ишиас и да облекчим болката?

Седалищния нерв започва от областта на лумбалните прешлени, минава през седалищните части и стига до стъпалата. Той е най-големият в тялото.

Ето защо, болката от неговото прищипване се усеща особено силно.

Като правило, под термина “прищипан/затиснат седалищен нерв” се разбира загубата на еластичност и гъвкавост на мускулите в задната част на краката. Това често е свързано с процеса на скъсяване (ригидност) на мускулите с напредването на възрастта, което може да започне след 30-35 години.

Традиционното лечение на седалищния нерв включва диагностика и определяне на подходящите лекарства. Но най-добре е да не се ограничавате само до приема на болкоуспокояващи. Повярвайте ми, ако по време на лечението изпълнявате някои прости упражнения за разтягане на мускулите, ще забравите за болката, дължаща се на седалищния нерв, който е прищипан, в кратък период от време.

Упражнения при прищипан седалищен нерв

Упражненията за разтягане на седалищния нерв могат да бъдат от голяма помощ, защото помагат за успокояване на възпалението и от там за облекчаване на болката. Разбира се, може да ви бъде трудно да ги изпълнявате в началото, така че правете ги бавно, като при издишване увеличавайте разтягането.

Легнете върху равна повърхност, сгънете крака, в който чувствате болката и внимателно го издърпайте към рамото си. Когато почувствате напрежение, опитайте се да задържите крака си в това положение в продължение на 30 секунди. След това отпуснете крака, полежете за кратко и направете още 2 подхода.

Отново в легнало положение сгънете коленете си и внимателно ги издърпайте към гърдите си така, че да не отделяте таза си от пода. Скръстете краката, както е показано на фигурата и обхващайки с ръцете си здравия крак, издърпайте. Задръжте за 30 секунди, отпуснете и се върнете към първоначалната си позиция. Направете още 2 подхода.

Не забравяйте, че движението е най-ефективният начин да се справите с ишиаса, колкото и парадоксално да звучи. То стимулира кръвообращението, премахвайки втвърдяванията на мускулите, като по този начин ускорява възстановяването на седалищния нерв.