Този зеленчук намалява чувството за глад с 95%

Този зеленчук намалява чувството за глад с 95%.

Зеленчуците винаги са добра идея, но включването на определени от тях в менюто ни може да ни помогне повече в борбата с излишните килограми.

Изследвания, цитирани от Healthiestblog, например показват, че спанакът може да намали желанието за храна и чувството на глад с до 95%. Това се дължи на тилакоидите в спанака, които стимулират освобождаването на хормони (лептин и други), създаващи усещане за ситост.

В едно от проучванията хора с наднормено тегло приемали плацебо или екстракт от спанак в случаен ред за най-малко една седмица. Нивата на кръвната глюкоза и липидите били измервани преди закуска. Четири часа по-късно участниците приемали 5 грама от екстракта и стандартен обяд. Резултатите показват, че екстрактът от спанак е увеличил ситостта на хората до над два часа в сравнение с плацебо.

Друго неотдавнашно изследване показва, че тилакоидите в спанака намаляват желанието за сладки храни при жени с наднормено тегло. В това проучване участничките са взимали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска в продължение на 3 месеца. Резултатите от това проучване сочат, че тилакоидите засилват отслабването с 43% и намаляват хедоничния глад до 95%. Този тип глад, изразяващ се най-често в натрапчиво желание за сладки и/или мазни, силно обработени храни (бързи закуски), е често срещаната причина за нездравословно хранене и затлъстяване.

инфо: expert.bg