Творчество

creativity in the classroom

Творчеството е особен процес. Процес на даване. За мен творчеството е енергия, която идва при нас в особени моменти. Много е важно обаче да знаем как да я материализираме. Например всеки творец трябва да има някъде близо до себе си платна, моливи, бои или просто лист и химикал. Всичко, което ще му помогне да материализира тази енергия.

Как идва вдъхновението? Оставете емоцията да ви залее. Каквато и да е – любов, гняв, тъга, радост, страх. Дайте ѝ време, приемете я, заобичайте я – тя си е ваша. Оставете я да расте – не я спирайте. Просто ѝ дайте пространство. Така творейки ще опознавате всички аспекти от вас. Защото няма творчество без себепознаване. А и така творбата ви ще носи вашия почерк – онзи единствения, специфичния – частичка от вашата душа.

И усещането след това – все едно си олекнал с двайсет килограма. Като бременността… Бременен с идеи. И след време, когато те набъбнат – просто ги оставете да се родят. Важно е да дадете на идеите си материален облик, иначе ще си ходите вечно бременни, тежки, запушени.

Не бързайте ако нямате идеи. Само не се затваряйте. Просто правете нещо. Действайте. Експериментирайте в кухнята или вземете почистете най–накрая в къщи. Освободете си място, не бива да ви е тясно. И идеите ще ви намерят. Вземете си малко дрехи, запалете колата и тръгнете на някъде. Оставете живота да се случва.

Важно е обаче и да си дадем време. Истинското творчество не идва просто така, то се преживява. Като психотерапията – не можем да я намерим в книгите.

Автор: Диана Гинова – Психолог / Психотерапевт