Уроци от извора на човешката мъдрост

Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят религии. Много от нейните последователи обаче я възприемат не като религия, а като наука за съзнанието. В основата й лежат наблюденията и изводите на легендарния мъдрец Сидхарта Гаутама, известен всъщност като Буда. Неговата философия е оказала огромно влияние върху всички световни религии и е достойна да бъде позната от всеки човек, независимо от неговите убеждения.

Големите уроци на Буда са изворът на общоприети човешки ценности и извечен морален кодекс. Без тях губим посоката както в живота, така и в управлението – независимо дали става въпрос за държава, институция или корпорация. Затова и решихме този път в традиционната ни рубрика „Управление” да си припомним на какво учи мъдростта на Буда.

1. Любовта побеждава всичко

„Омразата не се преодолява с омраза. Тя може да се победи само с любов. Това е вечен закон”.

2. Човекът е това, което прави, а не това, което говори.

„Човек не бива да бъде наричан мъдрец само заради това, че говори много. Но ако видите, че той живее в мир, любов и без страх, той наистина е мъдър.”

„Кучето не е добър пазач, само защото лае. Човек не може да бъде смятан за добродетелен, само защото говори правилни и приятни неща.”

3. Не се задържайте в миналото, не мечтайте за бъдещето, съсредоточете ума си само върху настоящето.

„Тайната за здрав ум и здраво тяло е в това да не тъгуваш по миналото, да не се безпокоиш прекалено за бъдещето, но да живееш мъдро и искрено в настоящето.”

4. Вглеждането в себе си се отблагодарява с разбиране

„Не търси пътя си в небесата. Просто погледни в сърцето си.”

5. Думите могат да нараняват, но и да лекуват

„Думите имат сила и могат както да унищожават, така и да изцеляват. Правилните и добри думи могат да променят света.”.

6. Ако искате да имате нещо завинаги, пуснете го на свобода

„Най-сигурният начин да загубиш нещо е да го оковеш във вериги.”

7. Никой не може да изживее живота ви вместо вас

„Никой няма да ни спаси, освен ние самите. Никой не може да го направи и никой няма да го направи. Ние трябва сами да изминем пътя си.”

8. Щастието не намалява ако го споделиш

„От една свещ можеш да запалиш още хиляди и от това животът й няма да се скъси. Щастието не намалява, когато го споделяш.”

9. Бъдете добри към всички

„Бъдете мили с младите, състрадателни към възрастните, търпеливи към слабите и заблудените. Някога, в своя живот и вие ще бъдете или вече сте били всеки един от тях.”

„На всички и навсякъде предавайте простата истина: за израстването на човечеството са нужни само благородно сърце, сърдечни думи и състрадание.”

10. Не вярвайте на всичко, което ви казват

„Не вярвайте на всичко, което чувате; не вярвайте на традиции, които се предават от поколение на поколение; не вярвайте на слухове или мнението на тълпата; не вярвайте на догадки; не вярвайте на това, което смятате за истина или на това, с което сте свикнали.”

11. Както го мислите, така ще се случи

„Всичко, което представляваме е резултат от това, което сме мислили. Животът се основава на нашите мисли, състои се от нашите мисли. Ако човек говори или действа с лоши намерения, страданията го следват, както колелото на каруцата следва копитата на вола … Ако говори и действа в името на добро, то щастието върви след него като неотменна сянка.”

12. Освободете се от страховете си

„Цялата тайна на съществуването се заключава в избавлението от страховете. Не се страхувай какво ще стане с теб – бъдещето ти няма да се промени от това, затова пък настоящето ти ще стане по-спокойно.”

13. Истината винаги излиза наяве

„Три неща никога не можеш да скриеш: слънцето, луната и истината.”

14. Контролирай мислите си, иначе те ще започнат да те контролират

„За да се радваш на добро здраве, за да създадеш истинско щастие за своето семейство, за да донесеш мир на всички, първо трябва да обуздаеш и контролираш собствения си ум.”

„Собствените мисли, а не враговете или неприятелите могат да повлекат човек към тъмната страна.”

15. Подозренията разделят. Доверието обединява

„Няма нищо по-страшно в отношенията между хората от подозренията. Това е отрова, която убива приятелството и разяжда любовта.”

16. Никой не е по-достоен за вашата любов от вас самите

„Можете да търсите в цялата вселена този, който заслужава вашата любов и привързаност, но няма да го намерите. Вие самите, както никой друг във вселената, заслужавате най-много вашата любов и привързаност.”

17. Знанието на другите носи мъдрост, познанието на себе си – просветление

„По-добре е да победиш себе си, отколкото да спечелиш хиляди сражения. Такава победа не могат да я отнемат нито ангели, нито демони, нито рай, нито ад.”

 18. Духовността не е лукс, а необходимост

„Както свещта не може да гори без огън, така и хората не могат да съществуват без духовен живот.”

19. Заменете завистта с възхищение

„Не завиждайте на другите за добрите им качества. Привличайте ги към себе си чрез възхищение.”

20. Търсете спокойствието в себе си

„Спокойствието е вътре в нас. Не го търсене наоколо.”

21. Избирайте внимателно приятелите си

„От лошия и неискрен приятел трябва да се страхуваш повече, отколкото от дивия звяр – той може да рани тялото ви, но лошия приятел може да прониже сърцето ви.”

 22. Няма готова рецепта за щастие

„Щастието не е подходящо стечение на обстоятелства. То е състояние на ума.”

„Няма път към щастието; щастието е път.”

23. Трите най-важни неща

„В крайна сметка само три неща имат значение: колко силно сме обичали, колко лек е бил животът ни и колко лесно сме се отказвали от ненужното.”