Важните неща, на които силните майки ще научат децата си

Силните майки са кошмар за много деца. Всеобщо е мнението, че те са властни и тиранични. От тях децата често се страхуват и съзнателно отбягват, но истината е, че с тяхна помощ децата могат да израснат самостоятелни, независими, успешни и също толкова, че дори по-силни. Стига посланията да бъдат правилно адресирани и правилно разбрани. Постижимо е, ако има взаимно търпение и разбиране.

Ето на какво може да научи децата си една истински силна майка:

Независимост

Една самостоятелна и справяща се майка може да научи децата си, че всеки е способен да се грижи сам за себе си, пълноценно и с радост.  Силната майка може да има прекрасна кариера, домът й да е уютен и подреден, децата добре обгрижени и възпитани. Нейният външен вид винаги е безупречен, макар че миенето на прозорци, гладенето и готвенето не са й чужди.

Безусловна обич

Силната майка е пример за децата си по отношение на своето лично време, здраве и интереси. Макар рядко да го демонстрира, децата й са най-важни за нея, те са обичани и идеално обгрижени. Силната майка не се оплаква, не злослови по ничий адрес и никога не изтъква своите заслуги за всичко, с което й се налага да се справя. Обикновено намира време за усмивка и прегръдка и винаги може да прекъсне заниманията си, ако някой има нужда от мъничко внимание.

Обич и себеуважение

Силната майка ще научи децата си да обичат себе си, колкото и трудна да е тази задача, тя не е невъзможна. От примера децата ще се научат как да се дистанцират от всичко, което не се отнасят пряко до тях, как да вървят напред, въпреки трудностите и дори в моментите, в които животът изглежда твърде сложен, как да продължават да вярат в себе си, дори ако всички други се съмняват в техните възможности. Децата на този тип майки ще знаят как да продължат напред и как да постигат целите в живота си.

Чувствителност

Силната майка обикновено е чувствителен човек, макар в очите на другите често да изглежда коравосърдечна. Тя умее да владее чувствата си и да сдържа емоциите си. Начинът по който тя умее да прегръща и успокоява обаче говори друго – колкото и силна да е, тя е жена и когато е нужно показва искрено състрадание и нежност. Понякога не е изключено да я видите да плаче в банята.

Женска сила

Тя ще научи децата си, че от всяка ситуация  може да се излезе с вдигната глава, при това, така че, всички да чуят думите ви и да приемат идеите ви. Силната майка често казва:  „Всичко, което не ме убива, ми прави по-силна“.

Вяра в бъдещето

Да не се връщаме назад е умение, за усвояването на което се изискват много усилия и воля. Мислите по миналото и колебанията, които изпитваме спрямо него често ни пречи да вървим напред, да се развиваме. Ето защо е много важно да умеем да се фокусираме в плановете си и в стъпките, които да следваме, за да постигаме онова, което сме си поставили за цел.

Търпение 

Търпението е сила и всяка силна майка го владее до съвършенство. Тя не избухва лесно, не показва излишни чувства и върви уверено към всяка своя цел, учейки насъщото и децата си.

Щастие

Щастието е винаги някъде около нас, трябва само да отворим очите си за него. Силната майка ще научи децата си как да са щастливи във всяка ситуация, дори в тази, в която ви се струва, че на плещите ви се е струпала цялата тежест на света.

Любов

motherНезависимо от разликата в годините, силната майка винаги има на какво да научи децата си относно любовта. Тя вижда с други очи техните избраници, затова ако на нея не й хареса някой, това определено означава, че нещата не са с добра перспектива. Майките рядко грешат, тяхното шесто или може би шейсет и шесто чувство винаги им подсказва, кое е добро за нейните наследници. Няма майка, която би искала да види детето си с разбито сърце, а и тя вижда нещата с очите на реалист, а не на влюбен тийнейджър.

Силната майка ще научи децата си как да са като нея – силни и добри. Как да се грижат за собствените си деца, ще ги научи на нежност, състрадание, любов, но и на твърдост, непоколебимост и решителност.

 по материали от  thoughtcatalog.com

Източник: http://purvite7.bg