4 най-важни ценности, които да предадем на децата си

Емпатията позволява на хората да изградят истински приятелства, да уважават партньорите си и да създават положителни емоции и преживявания.

Много е важно децата да научат, че всичко в живота изисква усилия, и един от пътищата към щастието е да се научат да ценят простите неща.

Ако сте баща, майка, баба, дядо или учител, със сигурност си задавате въпроса, дали преподавате правилните „уроци“ на децата около вас. В днешната статия ще разгледаме 4 основни ценности, които всеки от нас трябва да предаде на децата си.

1. Емпатия (състрадателност)

Какво може да бъде по-важно от това, да се научите как да се поставите на мястото на друг човек? Това е начинът да постигнете по-добро разбиране за себе си и за другите, като изграждате отношения на базата на взаимно уважение, щастие и хармония. Важно е да разбирате, че вашите действия могат да навредят на другите, дори да ги считате за безобидни или несъществени.
Емпатията позволява на хората да изградят истински приятелства, да уважават партньорите си и да създават положителни емоции и преживявания. Знаейки, че другите хора също изпитват страх, радост или срам, е по-лесно да се почувстваме близки. Разбирането, че нещата, които правим, могат да наранят другите, ни кара да уважаваме техните емоции повече. Това е ценност, която си струва да се предаде на децата ни.

Децата съзнателно трябва да избягват да причиняват вреда на околните. Това е едно безценно знание.

2. Скромност

Смкромността (истинската, не престорената) е безценно качество, за което невинаги се сещаме, когато възпитаваме децата. Важно е да ги научим да не се изтъкват като по-добри от другите и да не се хвалят с това, което имат.

Смирението ни позволява да бъдем в мир със себе си, защото се учим да ценим най-простите и основни неща, които в действителност са най-важни в живота. Да бъдем скромни помага да добием по-реалистична представа за нещата и хората, които ни заобикалят. За да постигнем това, придобиването на материални неща не може и не трябва да бъде основната цел. Учете децата си, че всичко в живота изисква усилия и че по-малките и незначителни на пръв поглед неща в даден момент могат да се окажат по-важни. Ще се опитате ли?

3. Последователност

Последователността е нещо, което децата усвояват с течение на времето, но тази ценност може да бъде насърчавана, докато още са малки. С времето ще се научат да поемат отговорност за действията си и ще станат по-зрели. Поемането на отговорност им помага да бъдат по-добри – по-добри ученици, по-добри членове на семейството, по-добри приятели. Така се изграждат силните връзки и ценности. Научете ги, че има важни неща в живота, за които си струва да се борят, и затова е необходимо да бъдат последователни и отговорни и винаги да се стремят към самоусъвършенстване. Трябва да знаят, че всяка изречена дума има значение – както в пряк, така и в преносен смисъл.

4. Себеуважение

Себеуважението е решаващ фактор, който ще подобри живота на детето ви. Подкрепете и го похвалете за това, с което се справя добре, и помогнете с насоки, за да му помогнете да се учи от грешките си. Насърчавайте доброто поведение, като служите за пример. Насърчавайте го да рискува, да бъдат уверено. Нека да разбере, че провалът не е непременно нещо лошо – всичко може да се получи, ако се положи усилие. Един самоуверен човек е силен и по-малко склонен да навреди на другите, защото е сигурен в себе си и щастлив. Всяко дете заслужава да изпитат това чувство и вие можете много да му помогнете.
Не забравяйте, че за да се предадат тези основни ценности, вие самите трябва да давате добър пример. Бъдете последователни и строги, но не губете топлината, доверието и разбирането помежду ви.

Източник: https://zdraveikrasota.bg