Винаги слушай собствените си чувства

Винаги слушай собствените си чувства | Диана

Винаги слушай собствените си чувства – няма нужда да се оглеждаш наоколо. А гледайки другите хора, не можеш да видиш точно какво им се случва на тях, защото лицето им не отразява тяхната реалност – също както твоето лице не изразява твоята реалност. Външният им вид не е вътрешното им усещане, също както твоят външен вид, не е същия като вътрешното ти чувство.

Това е цялото лицемерие на обществото – на показвай вътрешността си, същността си, истинското си лице, крий ги. Показвай ги само на някой, който ти е много близък и който ще те разбере. Но кой ти е толкова близък? Дори любовниците крият истинските си лица един от друг. Защото кой знае – в този момент някой ти е любим, но в следващата минута, може би не. И така всеки се е превърнал в остров… самотен и изолиран и затворен.

Не гледай другите. Гледай себе си и позволи на гнева си да излезе – поеми риска, каквото и да ти струва. Няма по-голям риск от потискането.

Ако се потискаш, ще изгубиш страстта си към живота, целия си ентусиазъм, ще изгубиш целия си живот, ако продължаваш да се потискаш емоциите си. Това е токсично; това е отрова за съществото ти.

Слушай сърцето си и каквото има в него, изкарай го навън. Скоро успешно ще можете да го показвате и ще се наслаждавате на това. И веднъж след като се научите да бъдете истински… е толкова красиво, че никога няма да се задоволите с това да бъдете фалшиви. Ние продължаваме да бъдем фалшиви, защото никога не сме се опитвали да бъдете истински.

От най-ранно детство са ни учили да потискаме истината. Преди още детето да разбере кое е истинско, то се научава да се прикрива. По подсъзнателен начин, механичен начин, то продължава да се потиска, без дори да знае какво прави.

Бъди верен на себе си – нямаш никаква друга отговорност. Човек трябва да бъде отговорен към съществото си. Ти си отговорен за своето съществуване и Бог няма да те пита защо не си бил някой друг.

Има една история – когато мистикът Йосиах умирал, някой го попитал защо не се моли на Бог и сигурен ли е че Мозес ще се застъпи за него. А той отговорил: „Нека ти кажа едно нещо. Бог няма да ме пита защо не съм като Мозес. Ще ме попита защо не съм Йосиах.”

Това е целия проблем – как да бъдеш себе си. И ако можеш да разрешиш него, всеки друг проблем вече не е проблем. Тогава животът се превръща в красива мистерия, която да живееш, а не в проблем, който да решаваш, просто да живееш и да се наслаждаваш.

“Бъди реалист: Планирай чудо” – Ошо