Връзката на жените с Вселената е по-силна

Оргазмът е репетиция за смъртта. Това е мигът, когато вие пускате вашето „аз” да се отдели от тялото и да се разтвори в абсолютно блаженство. Първо, може да ви стане страшно, защото това е светлина, чиста енергия. А в този кратък миг вие сте истински Буда. Думите са на професор Робърт Търман, баща на Ума Търман, който води лекции по тибетски будизъм.

rt

Ако за вас не е интересно да се доверите сляпо на вярата, а искате и нещо да разберете, значи вие вече сте будист.

Будизмът е и психология, и етика, и наука, която отговаря на много въпроси за живота и смъртта. Някои считат будизмът за религия, но това съвсем не е религия. Това е йога – йога за ума, йога за емоциите. Но всъщност, отдавна е време да престанем да делим хората според религиите им, или да се опитваме да ги посвещаваме в своята – по-добре всеки да се заеме със себе си, да развива ума си, да се научи да владее емоциите си.

Дали жена ми е будистка? Нямам никаква представа. Аз самият не знам, будист ли съм. Но зная, че моята жена се старае да бъде по-щастлива, контролирайки своя ум и емоции – и подхожда към това творчески. Вас, момичетата, майките ви учат да бъдете търпеливи, приемащи, внушават ви, че вие сте длъжни да слушате своите мъже до безкрай… И вие, в повече случаи послушно изпълнявате това. А защо не се попитате – „Каква полза ми носи това?”.

Понякога е полезно да кажете на мъжа си, така както прави моята жена – „Скъпи, хайде замълчи, а?”.

Ако реагирате на всичко, вие никога няма да бъдете щастливи, защото хората никога няма да ви удовлетворят, вие винаги ще сте недоволни от нещо. Вие избирате, колко енергия да пилеете за своите безпокойства.

dalai lama

Щастието – това е нашата природа, същността на живота. Реалността е щастие. Животът е нирвана. Тя е вече в нас.

Какво е щастието – навярно това, да бъдем истински, реалисти. Да живеем в настоящето. Ето, изучавам будизъм вече 50 години, но още не съм открил нирвана. Но аз зная, как да се утеша. Накратко – зная какво е щастието – то е винаги тук и сега. Реалността наистина се е постарала да създаде силни илюзиии. Илюзиите трябва да се създават, докато реалността просто я има. Всяка наша клетка е съставена от нирвана, макар малцина да се досещат за това. Затова са и всички тези въпроси за щастието – никой не е уверен, ще бъде ли някога щастлив, напълно щастлив. Щастието е в нас и около нас. Вселената живее и се движи от енергията на безкрайната любов. Нея винаги я е имало, има я и ще я има. Затова, доверете се на Вселената. Проблемът е в това, че съвременните хора вярват повече в науката, отколкото в душата.

Не е нужно да се боим от смъртта, там болка няма

Докато са живи и здрави, а смъртта им се вижда делеч, те въприемат себе си като тяло, започващо с мозък. А смъртта въприемат като несъществуваща. В смъртта няма нищо плашещо, дори напротив. Единственото, от което всички хора се боят е болката. А не е нужно да се боим – там болка няма. Какво се случва, когато дълбоко заспиваш? Започваш да сънуваш. Като се събудиш, в началото ти е трудно да проумееш кое е било сън, кое реалност.

Когато умираш, разликата е в това, че след този сън се събуждаш не в своето тяло, а в друго състояние.

Първоначално това състояние може да се окаже некомфортно, защото то прилича на безтегловност – вие сте безплътен, като призрак. Ще видите предишното си тяло, своите близки, но вас никой няма да може да ви вижда. Ще искате да говорите, но никой няма да ви чува. Затова, вие почти веднага ще се отправите в търсене на ново тяло. Ако сте гледали филма „Призрак” с Деми Мур и Патрик Суейзи, знаете за какво говоря. Навярно не знаете, че човекът написал сценария е изучавал тибетската „Книга на мъртвите”. Затова и историята, която се случва в във филма е много близко до истината. И така, ако ви провърви и в следващия живот отново се преродите човек, вашия дух почти веднага след смъртта ще се отправи в търсене на нови родители.

Децата избират родителите си.

UmaТова е абсолютната истина. Но ако вие сте обикновен човек, който не се замисля много, не сте осъзнат, в своя избор вие ще се ръководите изключително от страстите си. Ако на вас ви предстои да се преродите като жена, вие още там, в това друго измерение ще се влюбите в онзи, който ще стане ваш баща. А ако в следващия си живот се преродите като мъж, ще пожелаете своята бъдеща майка. И това съвсем не е свободен избор, защото вие ще бъдете направлявани от чистата страст, необузданото влечение, похотта. Ето например, тибетските лами избират своите родители осъзнато. А чели ли сте Фройд? Помните ли неговата теория за Едиповия комплекс и комплекса на Електра? Ето какво – будистите са писали за това 5000 години преди него. Запомнете – в зачатието винаги участвате трима – вашите родители и вие. Вие тримата, се сливате в екстаз, а вас ви ръководи чистата страст. Не ми вярвате, чудите се, как знам всичко това, нали? Преди хиляди години, още по времето на Буда, великите йогини с помощта на дълбока медитация да могли да си припомнят в детайли, мига на своето зачатие. И това не са догадки, а записани и стигнали до нас факти.

Кармата е еволюция.

Затова и аз казвам, че е нужно колкото се може повече да осъзнаваме този процес и да се усъвършенстваме, да бъдем по-щастливи и да помагаме на другите да бъдат щастливи. Да се научим да пребиваваме в това невероятно, могъщо, притегателно и опияняващо блаженство на живота. Няма да излезем живи от този живот, затова защо да не се постараем да го направим по-добър?

Страданията са от невежество.

Страданията са от невежество. Те са илюзия. Буда казва, че само животът на непросветените е пълен със страдания. Смъртта също е илюзия. А болестите, ракът например? Това е здрава тъкан, която расте на неправилно място. Това е изобилие на живота. И вина за това има най-вече неправилното хранене – нашата храна е пълна с консерванти и женски хормони, състоящи се от трофобластни клетки – паразити. Тези клетки се размножават с огромна скорост, а болшинството злокачествени тумори се състоят именно от такива, растящи там, където не би трябвало.

Но има и друго – нашите илюзии. И най-вече нашето извънредно раздуто его. Това, че считаме себе си за по-важни от останалите, че сме нещо повече. Само защото това сме ние, това съм аз.

Всеки счита себе си за по-значим от другите. Затова и толкова бързо се отказваме, зарязваме, разделяме се, когато нещо не става, така както на нас ни се иска.

Тогава страдаме, от невежество.

Истинската любов е, когато желаеш другият да е щастлив, защото той е по-важен. Дори когато тази любов не е взаимна.

Първо е желанието да обладаем дугите – по всякакъв начин. И тук отново роля има огромното ни его. Ние въприемаме любимия човек като наше продължение. Хората остават заедно до мига, в който могат да удовлетворяват потребностите на другия, а после си тръгват, защото решават, че собствените им потребности са по-важни. Ние, с моята жена, искахме нашите деца да бъдат свободни, сами да изберат своя път в живота.

Ако умееш да бъдеш щастлив, твоите деца ще бъдат щастливи.

Моите деца вярват в миналия и бъдещия живот, в осъществяването на душата, любовта, страданието – значи, навярно и те са будисти. Никога не съм наказвал децата си, никога нищо не съм им забранявал. Та защо? Нашите деца винаги са по-добри от нас. Цяла армия от ангели се грижи за тях.

Буда е считал жените за по-просветени същества

Днес са останали малко монаси, за съжаление… А жените, Буда е считал за по-просветени същества, тяхната връзка с Вселената е по-силна. Мъжете много повече са в плен на илюзиите, те имат нужда да се самоутвърждават – с помощта на агресията и войните. Затова за мъжете е полезно да бъдат монаси.

Защо Бог винаги е мъж ли? Защото, в последните хилядолетия, живеем в милитаризиран свят, дело на мъжете. На тях не им е угодно да имат гуру-жена. Но днес всичко се променя. Напоследък в будизма има все повече жени-гуру. Жените могат всичко. Най-несвободните общества са онези, в които жените нямат права. Съветвам ви да изучите айкидо – това ще ви помогне да добиете увереност в себе си. Това е изключително женствен вид бойно изкуство – ставате по-силни и гъвкави едновремнно. Не харесвам слабите жени. Жената трябва да бъде предизвикателство за мъжа.

Източник: https://www.jenatadnes.com