Загадка за пътешественик и отровни бонбони взриви Интернет

Загадка за пътешественик и отровни бонбони взриви Интернет | Диана

Известният блогър Тим Урбан взриви Интернет с нова задача от областта на теорията на вероятностите, която публикува на сайта си Wait but why.

Задачата е следната:

Странстващ по далечни страни пътешественик спрял за почивка край дърво със сливи, откъснал си плодове и се наканил да ги изяде, когато изведнъж се появил стопанинът на дървото, обвинил го в кражба и заявил, че наказанието е смърт.

Но, все пак, нарушителят можел и да избегне тежката присъда, ако се справел с едно изпитание.

Стопанинът на дървото положил на близкия пън три желирани бонбона – червен, зелен и син. Два от тях са отровни, третият е безвреден, обявил той и поставил условие: пътешественикът трябва да избере само един от трите бонбона и да го изяде. Ако е отровен, ще умре до половин минута. Ако ли не – ще получи опрощение и ще може да продължи спокойно по пътя си.

Обреченият избрал зеления бонбон и тъкмо да го сложи в устата си, стопанинът на дървото казал: “Имаме още една малка традиция, която спазваме при всеки пленник”. След което заявил, че един от двата бонбона, останали върху пъна и по-точно синият, е отровен и го прибрал в джоба си.

Така, в ръката на нарушителя останал зеленият бонбон, а на пъна – червеният. Един от тях е отровен, другият безвреден. Избиращият има право да премисли още веднъж, преди да изяде бонбона.

Въпросът е: каква е вероятността избраният вече зелен бонбон да е отровен, а червеният – безвреден?

Помислете и решете задачата, за да спасите живота на пътешественика… Отговора, както и някои интересни факти около загадката Ви очакват на следващата страница…