Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем?

От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си.

Небезизвестният учен, психолог и физиолог д-р Валери Хънт разкрива: „Едно от най-важните мои открития е, че болестта започва в енергийното поле на човек, а ако заболяването започва в енергийното поле, то и процесът на оздравяване ще започне на същото място“.
Сигурно сте забелязали, че колкото и лекарства да изпие човек, колкото и операции да си направи, резултатът е или временно подобрение на състоянието, или болестта се проявява по някакъв друг начин, или се появява нова. Каква може да е причината за това?
Можем ли да сложим край на здравословните си проблеми, без да се връщат отново и отново?
Разбира се, че е възможно и именно това е идеята на лечението. От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си, да се спомогне неговата естествена способност да се самолекува, но и да се установи причината и тя да се премахне. В днешно време това разбиране за лечението се възражда.
В моята практика аз също съм установила, че много хора имат желание да се излекуват, но им се иска да разчитат на вълшебното хапче или на специалиста да реши проблема. Траен успех сме имали обаче, когато човекът е бил готов да работи върху себе си и да надзърне там, където най-много го боли, а именно в спомените си, в натрупаните емоции и вредните ментални модели.
Как менталните модели и натрупаните емоции причиняват заболяванията?
В нашия живот (а защо не и от предишни животи), ние носим товара на убежденията и нагласите, на онези скрити гласове, които ни прошепват: „Ти не си готов за това“, „Той/тя ще те нарани“, „Ти си виновен, че се случи така“ и т.н. Тези гласчета се обаждат в съответните ситуации и предизвикват силни емоции като страх, неувереност, гняв, вина и още много други. При такива чувства от мозъка се отделят съответните химически вещества и те започват да циркулират в кръвоносната система, засягайки и натрупвайки се в съответните органи. Например гневът облива черния дроб, страхът – бъбреците и сърцето, обидата – щитовидната жлеза, ненавистта – зрението и т.н.
Ако ситуациите и мислите ни се повтарят, емоциите също се повтарят. Така се натрупва в съответния орган отрова, която създава условия за заболяване. Ако ние се храним здравословно, ще спомогнем на организма да възстанови здравето на съответните органи, ако изчистваме редовно телата си от токсини, шлаки и паразити, ще укрепим имунната система и ще подобрим цялостното си здравословно състояние. Но… ще премахнем ли така причината за заболяването?
А не се ли премахне причината, проблемът ще се завърне, защото и процесът на натравяне ще продължи.
Как да открием и премахнем причината за заболяването? На първо място – чрез осъзнаване. Говорим за процес, който изисква желание да се изкорени проблемът и най-вече готовност да „бръкнеш в раната си“. Осъзнаеш ли своя ментален модел, който ти вреди, можеш да го замениш с полезен. Осъзнаеш ли емоциите, които те тровят, можеш да го овладееш или изчистиш, откриеш ли случката, която е причинила твоите страдания в този или в предишен живот, можеш да простиш…
Моят холистичен алгоритъм за лечение на заболяванията:
Макар че предпочитам да се фокусирам върху превенцията на здравето, все пак към мен се обръщат и много хора, които имат вече някакво заболяване. Често ортодоксалната медицина им е помогнала доста, за да оцелеят и да заживеят един относително нормален живот, но заболяването, в повечето случаи, е все още налице.
Когато имаме наличие на физически проблем, ние го решаваме с физически средства. А причината търсим чрез други методи. Ето и моя холистичен подход:
1.Ние сме това, с което се храним! Нека дадем на тялото си храната, от която има нужда и да отстраним вредителите. Изключваме от менюто на човека всички храни и напитки, които му вредят. Съставяме програма за пълноценно хранене според заболяването, нуждите и целта ни.
2.Да нахраним клетките! В наше време храните не са достатъчно богати на нутриентите, които са ни необходими, особено при наличието на заболяване. Затова включваме и натурални биоактивни добавки, които хранят нашите клетки и ускоряват процеса на укрепване и възстановяване.
3.Да започнем на чисто! Не случайно в нашата религия и култура има над 200 дни пост годишно. Още от най-древни времена се е знаело, че колкото се храним, поне толкова трябва и да изчистваме, за да се възстанови балансът. Затова съставяме и програма, която изчиства и токсините, паразитите и натрупаните шлаки.
4.Да намерим причината и да я отстраним! Когато прочистим организма и нахраним мозъчните клетки, мисълта се прояснява, човек се насища с енергия и е готов да мисли позитивно, да повярва в собствените си сили и най-после да се обърне към себе си. Според аюрведа има две причини за заболяванията. Първата е липсата на синхрон с природата, а втората – карма. Ако едното е следствие на начина ни на живот в последните години, другото може да е породено, както в този живот, така и в предишни. Имам редица пособия и начини човек да надзърне в тези светове, но един от най-успешните начини, това е хипнозата и най-вече регресията. Понякога съзнанието не позволява да се върнем в травматичен момент или не можем да си повярваме, затова с помощта на опитен хипнотерапевт, търсим в състояние на хипноза, кое събитие е породило проблема ни.
А ако желаеш да се излекуваш трайно, бъди готов да преминеш през всички етапи и след трансформация да се превърнеш в „нов човек“. Този нов човек ще е здрав, ще е щастлив, ще познава себе си в дълбочина и ще бъде готов за един хармоничен и осъзнат живот.
Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
www.elenaterzieva.com